Šta su energetski razredi uređaja

Šta znače oznake A, B, C, D, A+ i A++? Šta je zapravo energetski razred. Šta su energetske naljepnice i čemu one služe? Pročitajte u nastavku!

Proizvođači aparata za domaćinstvo intezivno rade na razvoju modela koji su energetski efikasniji, tj. koji imaju manju potrošnju električne energije, vode i sniženi nivo buke. Postignuti su dobri rezultati, posebno kod aparata koji su veliki potrošači električne energije kao što su mašine za pranje veša, mašine za pranje posuđa, bojleri, frižideri, zamrzivači, klima uređaji, ali i kod potrošača manje snage.


Da bi se ukazalo na razliku između energetski efikasnih aparata za domaćinstvo i manje efikasnih uvedene su oznake od A do G. Energetski najefikasniji aparati nose oznaku A, namjenje efikasni nose oznaku G. Uvedene su i oznake AAA ili A++ za izuzetno energetski efikasne (štedljive) aparate. Za kućnu elektroniku (televizor, DVD uređaj, monitor itd) radi dodatne uštede energije usvojen je standard „energy star”.

Naljepnica za označavanje energetskog razreda aparata za domaćinstvo

Evropska unija je 1992. godine donijela direktivu o obaveznom obilježavanju svih novih električnih aparata koji se koriste u domaćinstvu naljepnicama za označavanje energetskog razreda. Cilj naljepnice je da kupci budu obaviješteni o efikasnosti uređaja, potrošnji električne energije i kvalitetu rada uređaja.

Oznaka energetske efikasnosti elektornskih aprata

Primjera radi, uporedimo dva kombinovana frižidera, srednje veličine i iste zapremine klase A i klase C čiji je životni vijek od 10 do 15 godina. Frižider klase C je 50€ jeftinij od frižidera klase A. Međutim, frižider klase A troši struje u vrijednosti od 20€ dok frižider klase C troši 30€ struje. Dakle razlika u cijeni se isplati u periodu od 5 godina, a za ukupni životni vijek frižidera na električnoj energiji ćete uštedjeti do 150€. Ono što je važnije, smanjenjm potrošnje električne energije doprinijećete smanjenu zagađenja planete, očuvanju okoline i pirodnih resursa.

Crta Pročitajte još

  Potrošnja i cijena električne energije u domaćinstvu

  Zašto odabrati LED sijalice

  Od svemira do domova - Kako su naftna industrija i ekološka kriza doprinijele široj upotrebi solarnih panela



21.12.2022. Gradnja


Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!