Savjeti za betoniranje pri visokim temperaturama

Njegovanje betona u toplim uslovima može biti veoma specifično i zahtjevno. Visoka temperatura može prouzrokovati nepovoljno očvršćavanje betona i na kraju slabiju čvrstoću betonske konstrukcije. Da bi se beton pravilno njegovao pri ekstremno toplim uslovima, potrebno je odraditi dobru pripremu i znati tehnike koje betonu mogu obezbijediti pravilno očvršćavanje. 

Usljed nepredvidivo visokih temperatura može doći do raznih nepovoljnih situacija, a najčešće je to prebrzo očvršćavanje betona. Ovu pojavu je teško kontrolisati ali postoje određene mjere koje se mogu preduzeti kako bi se rizik smanjio.


Prije svega potrebno je znati koje temperature su najpoželjnije prilikom betoniranja. Većina betonskih mješavina se najbolje njeguju na temperaturama od 10 ⁰C do 25 ⁰C. Zbog ovoga je provjera najavljene temperature prvi korak prilikom pripreme betoniranja. 


Pored provjere temperature potrebno je provjeriti i ostale faktore koji mogu imati uticaj na svježi beton, kao što su vlažnost vazduha i vjetar. Dok beton očvršćava, dolazi do isparavanja vode iz mješavine. Ako je vlažnost vazduha niska, stepen isparavanja vode će biti veći pa će to dovesti do bržeg očvršćavanja betona. Vjetrovito vrijeme takođe može dovesti do sličnog efekta jer vjetar utiče na povećanje stepena isparavanja vode. 


Veoma je bitno pravilno pripremiti betonsku mješavinu, sa optimalnim odnosom vode, cementa i agregata. Količina dodate vode je ključna jer voda hidrira cement što dovodi do ošvršćavanaj betona. Previše vode može dovesti do slabog betona koji ima veliki broj prslina i pukotina. Tekođe je bitan agregat koji se koristi. Tako je za visoke temperature najbolje koristiti agregate sa većim toplotnim kapacitetom kao što su kvarc i granit. 

Betonska mješavina bi trebala imati veći sadržaj mjehurića vazduha. Mjehurići vazduha smanjuju rizik od pojave prslina i pukotina jer apsorbuju toplotu.


Beton treba redovno vlažiti u periodu od 48 sati nakon izlivanja. Ovo je posebno bitno u slučaju visokih temperatura. Poželjno je i zaštiti ga od direktnog sunca tokom perioda njege. Za ovu namjenu mogu se koristiti tkanine kojima se prekriva površina betona. 

Tokom visokih temperatura treba misliti i o terminu izlivanja betona. Najbolje je beton izlivati što ranije ujutru kako bi beton započeo proces ošvršćavanja prije nego temperatura dostigne svoj vrhunac.


Korišćenje aditiva je gotovo obavezno prilikom betoniranja u ekstremno toplim uslovima. U ovim slučajevima se najčešće koriste retarderi, aditivi koji usporavaju proces očvršćavanja betona.


Betonske mješavine sa niskim vodocementnim faktorom (nižim odnosom vode i cementa) se bolje ponašaju u uslovima visokih temperatura. Nizak vodocementni faktor se može postići korišćenjem plastifikatora, aditiva koji povećavaju obradljivost betona bez potrebe za prekomjernom količinom vode. 

Crta Pročitajte još

  Vrste aditiva za beton

  Savjeti za spravljanje betona i betoniranje



16.01.2023. Gradnja


# aditivi za beton # beton # betoniranje # visoka temperatura

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!