Arhitektura snažnog identiteta koju je otvorio hiroviti vjetar

Fotografija: Peppe Maisto

Centar Montesarchia (Italija), malog grada u pokrajini Benevento, obilježen je prolazom Via Appia i jedinstvenom akropolom, jednom od najljepših tvrđava u južnoj Italiji u kojoj se nalazi kula u kojoj je bio zatočen Carlo Poerio, a drevni dvorac danas je sjedište arheološkog muzeja Sannio.

To je vrlo evokativno mjesto s povijesnim centrom koji je još uvijek sačuvan duž rute Corso Caudino koja uključuje cestu Appia gdje su Rimljani poraženi u čuvenoj bici i pretrpjeli poniženje prolazeći goli pod neprijateljskim jarmom.

Fotografija: Peppe Maisto

Na ušću ulice Corso Caudino i puta koji vodi do Beneventa trebalo je dovršiti betonski kostur kako bi se stvorila zgrada sa komercijalnim aktivnostima u prizemlju, stanovima i kancelarijama na tri gornja nivoa.

Povod za realizovanje zgrade se tumačio tako da definiše visoko urbanu arhitekturu sa značajnim monumentalnim uticajem, palatu-kapiju u istorijskom centru grada, arhitekturu koja je u dijalogu sa profilom Roke i već postojećim strukturama, pokušavajući da neutrališe prethodno izgrađen banalni betonski kostur koji je izgledao oštar kao pramac broda.

Fotografija: Peppe Maisto

Nova arhitektura koju je projektovao arhitekta Cherubino Gambardella uzima u obzir strukturne elemente koji su već izgrađeni i traži morfološki balans uzimajući u obzir ikonografiju italijanske plemićke kuće i transliteracije italijanskih arhitekata modernista Gardella, Albinija i Luccichentija.

Tu su i iberijski memoari koji se odnose na rasporede Koderha, Sostresa, Moragasa.

Fotografija: Peppe Maisto

Projektantski potez, jedinstven i odlučan, teži da definiše arhitekturu sa snažnim identitetom.

Izbor je da se paluba oblači proračunatom proporcijom i dizajnira armiju tesana, tako počevši od nivoa podruma pa do velikog krovnog vijenca, koji se odnosi na temu viseće nadstrešnice, fasadu karakterišu sjenke, svjetla, rubovi.

Iz nekoliko vizura objekat izgleda kao monohrom sa kapcima koje je otvorio hiroviti vjetar.

Zlatni plašt prekriva sedrenu bazu sa dragocjenim odsjajima, pokušavajući da transformiše ovu građevinu u svjetlucavo zagonetno pismo.

Fotografija: Peppe Maisto

Fotografija: Peppe Maisto

Crta Pročitajte još

  Stambena zgrada sa karakterom poslovne

  Poslovna zgrada zlata vrijedna

  Elegantan prijedlog prenamjene poslovne zgrade

  Iranski primjer savremene arhitekture

  Kada stanodavac i zakupac dijele troškove stanarine



18.01.2023. Gradnja


# krov # poslovna zgrada # stambena zgrada # vijenac

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!