Kako odabrati tepih odgovarajuće veličine

Tepih je upečatljiv element enterijera. Problem može nastati ako odaberete premali ili preveliki, odnosno onaj koji nije odgovarajće veličine. Zato, u nastavku pročitajte kaкo da odredite koje dimenzije tepiha Vam odgovaraju!

Dimenzija i oblik tepiha zavise od namjene i veličine prostorije, ali najviše od rasporeda namještaja u prostoriji. Svaka prostorija je jedinstvena pa joj tako treba i pristupiti. Ipak postoji par opštih pravila za svaku prostoriju u stanu o kojima bi trebali vоditi računa.

Dnevna soba

Ukoliko je prostor za sjedenje odvojen od zida, pravilo je da svi komadi namještaja, kao što su sofa, fotelja, tabure, klub sto isl. budu na tepihu. Ukoliko se kauč oslanja uz zid, pravilo je da prednje nogare, budu na tepihu.

Lijevo tepih dimenzija 350x250xcm, desno tepih dimenzija 300x200cm

Trpezarija

Izaberite tepih koji odgovara obliku trpezarijskog stola. Okrugli tepih za ogrugli sto, a pravougaoni tepisi za stolove sličnog oblika. Vodite računa da tepih bude za makar 60cm veći od stola u svim pravcima kako bi stolice bile na tepihu kada su izvučene.

Lijevo tepih uz pravougaoni sto dimenzija 300x200cm, desno tepih uz okrugli sto prečnika 200cm

Spavaća sob

U velikim spavaćim sobama pravilo je da tepih bude dovoljno velik da na njemu stanu krevet i noćnici. Dok je u manjim sobama pravilo da donja trećina kreveta bude na tepihu. U oba slučaja, vodite računa da tepih bude veći makar za 30cm sa obje strane kako bi mogli spustiti bose noge.

Lijevo tepih u velikoj sobi dimenzija 350x250cm, desno tepih u manjoj sobi dimenzija 250x150cm

Kuhinja

Preporuka je da u kuhinji ne pretjerujete. U dvoredim i jednoredim kuhinjama mogu lijepo izgledati staze. Ipak, u većini slučajeva veći otirač dimenzije 60x90cm ispred sudopere bi trebao biti dovoljan.


Hodnik

Za hodnike, a naročito za ulazni hodnik, najbolje rješenje su kvalitetne staze koje će izdržati svakodnevno habanje od obuće.

Lijevo otirač u kuhinji dimenzije 90x60cm, desno staza u hodniku širine 60cm

Uvijek prije kupovine izmjerite prostor koji tepih treba da pokrije i uvijek uzmite u obzir namještaj koji treba da bude na tepihu. Koristan savjet je da pod obilježite krep trakom kako bi lakše zamislili i izmjerili, i najvažnije bili sigurni da sve staje.

Tepih u dnevnoj sobi

Tepih u trpezariji

Tepih u spavaćoj sobi

Tepih u kuhinji

Tepih u hodniku

Crta Pročitajte još

  Vrste podova i njihove glavne karakteristike

  Šta treba znati prije kupovine tepisona

  Tepih od plastičnih boca (ODRŽIVA GRADNJA)



06.02.2023. Gradnja


# enterijer # namještaj i oprema # tepih # tepisoni

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!