Kako skinuti tapete

Skidanje tapeta nije komplikovano kao njihovo postavljanje. Potrebno je malo alata i malo strpljenja. U nastavku pročitajte kako skinuti tapete!


Zaštita

Prije početka radova zaštite pod i namještaj oko površina sa kojih skidate tapete. Za zaštitu koristite tanki najlon i krep traku. Sa prekidača i utičnica skinite maske jer su obično postavljenje nakon tapeta. Elektro instalacije zaštite krep trakom i obavezno isključite osigurač na razvodnoj tabli.

Zaštita tankim najlonom i krep trakom

Vlaženje

Kada je sve zaštićeno slijedi vlaženje. Tapeta se teško skida kada je suva, zato je potrebno navlažiti pomoću četke, valjka, sunđera ili prskalice. Za vlaženje možete koristiti sredstvo za skidanje tapeta koje možete kupiti u bolje snadbjevenim prodavnicama građevisnkog materijala ili rastvorom tople vode i omekšivača koji možete sami napraviti u odnosu 3:1. Dobro natopite cijelu površinu i ostavite da odstoji 10ak minuta kako bi tapeta upila vlagu a lijepak omekšao.

Priprema rastvora vode i omekšivača

Vlaženje tapeta

Skidanje

Pomoću špahtle 'načnite' tapetu. U zavisnosti od sastava tapete neke će se lakše skidati, a neke teže, a sa papirnim tapetama ćete imati najviše problema. Ako tapeta počne da se cijepa i ako njeni djelovi ostaju na zidu, ostatke dodatno navlažite i stružite špahtlom. Ostatke lijepka na zidu operite sunđerom i rastvorom vode i omekšivača.

Skidanje tapete

Povlačenje tapete

Vlažanje ostatka lijepka

Čišćenje ostatka lijepka

Popravke zida

Prilokom struganja špahtlom može doći do oštečenja zida. U tom slučaju špahtlom ostružite sve djelove boje i gleta koji otpadaju. Zatim pomoću špahtle i gletarice nanesite glet masu u dva sloja. Nakon prvog sloja sačekajte 20ak minuta da se osuši, a zatim nanesite drugi. Kada se drugi osuši obavezno ošmirglajte površinu šmirgl papirom.

Očišćeni zid

Sada je zid spreman za bojenje ili postavljanje novih tapeta ili druge enterijerske obloge.

Crta Pročitajte još

  Kako se postavljaju tapete

  Tapete, kako ih izabrati, postaviti i koliko koštaju

  Kako odabrati boju za 'krečenje'



15.02.2023. Gradnja


# enterijer # skidanje tapeta # tapete # uradi sam

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!