Konkurs za zoo-vrt u Beranama

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma raspisalo je međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenje centra za prihvat životinja sa CITES liste i Zoo-vrta sa pripadajućom kontakt zonom u Beranama. Konkurs je međunarodnog karaktera, otvoren do 25. aprila.


U toku 2022. godine Ministarstvo je raspisalo međunarodni Konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje centra za prihvat životinja sa CITES liste i Zoo-vrta sa pripadajućom kontakt zonom u Beranama. Kako u propisanom roku nije pristigao propisani broj radova, donijeta je Odluka o obustavi konkursnog postupka.


U cilju stvaranja novog, savremenog, afirmativnog prostora na teritoriji Opštine Berane, koji će svojim sadržajem doprinijeti edukaciji i unaprijeđenju brige o ugroženim životinjskim vrstama, kao i ukupnoj ponudi grada i mapiranju Berana kao posebne turističke destinacije, Ministarstvo je ponovo raspisalo međunarodni Konkurs za idejno urbanističko- arhitektonsko rješenje centra za prihvat životinja sa CITES liste i Zoo-vrta sa pripadajućom kontakt zonom u Beranama.

Granica zahvata konkursa

Izrada Centra za prihvat životinja sa CITES liste i Zoo-vrta sa pripadajućom kontakt zonom u Beranama planirana je na urbanističkim parcelama UP-01, UP-03, UP-05, UP-06 i UP-06a, dijelu UP-04 i dijelu UP-066' u zahvatu Izmjena i dopuna DUP-a „Desna obala Lima“. Površina zahvata konkursa iznosi cca 5.8ha.


Od učesnika se očekuje da ponude rješenje koje će, uz svo uvažavanje prirodnih i morfoloških odlika prostora, predložiti novi specifičan sadržaj koji će na adekvatan način tretirati rijeku i ostale zatečene i planirane elemente kontaktne zone obuhvata. Osim ostvarenja visokih ambijentalnih vrijednosti i atraktivnosti dizajna, potrebno je obezbijediti pristup sadržajima za sve grupe korisnika. U cilju aktivnog korišćenja prostora neophodno je predmetni zahvat obogatiti sadržajima koji će podstaći na intenzivno korišćenje kako stanovnike Berana, tako i posjetioce.

Konkursni rokovi


Konkurs je otvoren od ponedeljka, 20. februara 2023. godine.

Rok za predaju radova je 23:59h (UTC+1) utorak, 25. april 2023. godine.

Rezultati konkursa biće objavljeni do 16. maja 2023. godine na internet stranici: www.architecturalcompetitions.me.


Nagradni fond


Nagradni fond iznosi neto 38.000,00€ i biće raspodijeljen na sljedeći način:


I nagrada - 20.000,00 €

II nagrada - 10.000,00 €

III nagrada - 5.000,00 €

Dva otkupa po 1.500,00 €


Pitanja učesnika


Svi učesnici mogu postaviti pitanja u vezi sa konkursom do četvrtka, 23. marta 2023. godine, nakon čega će sva pristigla pitanja i odgovori biti objavljeni do srijede, 29. marta 2023. godine.

Pitanja se šalju na e-mail adresu: info@architecturalcompetitions.me


Konkursnu dokumentaciju je moguće preuzeti na internet stranici: www.architecturalcompetitions.me.


Izvor: www.gov.me/mepg


24.02.2023. Gradnja


# konkurs # međunarodni konkurs # zooloski vrt

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!