Šta treba znati o pervajz lajsnama

Iako su često zanemarene, pervajz lajsne su nezaobilazan dio unutrašnjih vrata. Bez njih prostor djeluje neuredno i nedovršeno. Zato, prije sledeće kupovine vrata pročitajte šta sve treba znati o pervajz lajsnama!


Šta je pervajz lajsna

Pervajz lajsne su završni element vrata koji pokriva spoj zida i štoka vrata.


Da bi ugradnja vrata bila jednostavnija i preciznija, zidarski otvor u koji se ugrađuju gotova vrata uvijek se izvodi za po 1cm sa svih strana veći od gotovih vrata. Pri ugradnji vrata slobodni prostor između štoka i zida se ispunjava pur pjenom, a zatim pokriva pervajz lajsnom.


Od kojih materijali se izrađuju pervajz lajsne

Pervajz lajsne se najčešće izrađuju od punog drveta i medijapana, ali u ponudi se mogu naći plastične i lajsne od stiropora.


Pri odabiru drvenog pervajza treba voditi računa da je drvo od koga je izrađen kvalitetno, termički obrađeno i zaštićeno lakom kako ne bi došlo do deformacije i oštećenja. Da bi se racinalizovala proizvodnja često se pervajz lajzna izrađuje od drveta slabijih estetskih karakteristika koji se furnira odgovarajućim furnirima i lakira.


Pervajz od medijapana se sve češće koristi jer se može bojiti pokrivnom bojom ili plastifisirati tankom folijom. Plastične lajsne se izrađuju sa imitacijom godova i ekonomičnija su varijanta. Stiropor lajsne su lošijeg kvaliteta i podložne su habanju.

Kako se postavljaju pervajz lajsne

Pervajz se postavlja na očišćenu, ravnu i suvu površinu. Lajsne se režu pod odgovarajućim uglom na odgovarajuću dužinu i pričvršćuju se pomoću tankih eksera bez glava ili se lijepe pomoću silikonskih ljepkova.

Dizajn

Bez obzira koji je materijal u pitanju, pervajz traba da bude usklađen sa izgledom krila vrata i štoka. Za drvena vrata birajte drveni pervajz od istog drveta ili furnira koji će biti lakiran istim lakom. Medijapan takođe bojite bojom kojom je bojen štok i krilo. Ipak, uz pažljivo dizajniranje može izgledati atraktivno i kada krilo i štok vrata nisu u istoj boji kao pervajz.


Za klasičniji izgled birajte profilsane lajsne sa više detalja koje možete dodatno obogatiti manjim lajsnima.


01.03.2023. Gradnja


# enterijer # pervajz # unutrašnja vrata # vrata

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!