Šta treba znati o kaljenom staklu

Staklo je nezaobilazan dio modernih enterijera. Međutim slabost pri udaru čini ga često izbjegavanim materijalom. Zato se sve češće upotrebljava kaljeno staklo koje je do četiri puta jače od običnog stakla. U nastavku pročitajte šta sve treba znati o kaljenom staklu!

Šta je kaljeno staklo

Kaljeno staklo je termički obrađeno staklo koje je oko četiri puta jače od običnog stakla. Cilj termičke obrade, odnosno kaljenja jeste poboljšanje mehaničkih karakteristika, u prvom redu čvrstoće. Ova karakteristika obuhvata sposobnost materijala da podnosi: pritisak, zatezanje i savijanje. Ponašanje običnog stakla pri ovim stanjima naprezanja svrstava ga u grupu krtih materijala. To znači da se ono lomi naglo, bez „prethodnog upozorenja“ u velike nazubljene komade. Za razliku od njega, kaljeno staklo se u slučaju loma raspršava u male relativno neškodljive komade.

Lijevo obično, u sredini kaljeno, desno laminirano staklo

Kako se pravi

Nakon završene termičke obrade kaljeno staklo se ne može rezati i oblikovati. Zato se oblikovanje vrši prije kaljenja. Zatim se staklo pregleda radi pronalaženja eventualnih nepravilnosti koje bi mogle uzrokovati lomljenje prilikom procesa kaljenja. Staklo zatim putuje kroz peć za kaljenje. Peć zagrijava staklo na visoku temperaturu od 620°C. Važno je da se zagrijavanje vrši ispravno i da cijela površina stakla bude zagrijana na jednaku temperaturu. Nakon toga slijedi naglo hlađenje pri kojem se temperatura spušta za oko 200°C u toku svega nekoliko sekundi. Na ovaj način brzo se hladi površina stakla koja postaje otpornija na pritisak. Unutrašnjost se sporije hladi što dovodi do boljeg podnošenja pri istezanju.

Karakteristike

Ispravno proizvedeno kaljeno staklo se odlikuje karakteristikama koje ga čine podobnim za upotrebu u građevinarstvu i enterijeru. Obično staklo se lomi pri pritisku od 420kg/cm² dok se kaljeno lomi pri pritisku od 1700kg/m². Pored toga, kaljeno staklo dobro podnosi visoke temperature 220-320°C kao i temperaturne šokove.

Postoji nekoliko različitih vrsta kaljenog stakla, neke od njih su laminirano, reflektujuće, zatamljeno i matirano kaljeno staklo. Laminirano kaljeno staklo je stilizovano i jednostavno dizajnirano, matirano se široko koristi u proizvodnji paravana i vrata za kupatila. Refleksno kaljeno se koristi za velike industrijske projekte i zgrade.

Proizvodi se u različitim debljinama 1.5mm, 1.8mm, 2mm pa sve do 19mm

Primjena u enterijeru

U građevinarstvu se kaljeno staklo široko koristi za izradu staklenih fasada, balkonskih vrata i prozora. U enterijeru se upotrebljava u kuhinjama i kupatilu za tuš paravane i vrata. Od kaljenog stakla se izrađuju gazišta stepeništa i ograde. Česta je i upotreba kaljenog stakla u dizajnu namještaj i opreme.

Crta Pročitajte još

  Razlika izmedju običnog i kaljenog stakla



06.03.2023. Gradnja


# građevinski materijal # kaljeno staklo # staklo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!