Tapiserija u enterijeru

Uprkos drevnom porijeklu tapiserija do danas nije izgubila na važnosti i aktuelnosti. U nastavku pročitajte šta je tapiserija, kako se koristila kroz istoriju i kako se prilagodila savremenim materijalima i enterijerima. 

Šta je tapiserija

Tapiserija je posebna slikarska tehnika izrade tkanih ćilima sa figuralnim, biljnim i drugim motivima. Dobija se ručnim tkanjem na tkačkom uređaju, tradicionalno vunom, često uz dodatak svilenih, katkad i zlatnih i srebrnih niti. Tapiserije su prvobitno pokrivale zidove da bi pružile dodatnu zaštitu od hladnoće, a vremenom su postale izraziti predmet čiste dekoracije.

Tapiserija kroz istoriju

Djela koja se po svojim svojstvima smatraju prvim tapiserijama pojavila su se u Evropi krajem 12. vijeka. Ipak, mnogo starija srodna tkanja pronalazimo u Egiptu, antičkoj Grčkoj i Rimu te na Dalekom istoku. Tokom srednjeg vijeka tapiserija je skupocjena, predmet je udobnosti i raskoši bogatih naručilaca. Popularnost je održala i tokom novog vijeka, nakon čega njena upotreba opada. U savremenom dobu, tapiserija gubi na značaju ali ostaje u primjeni doživjevši savremenu transformaciju.

Materijali

U savremenoj proizvodnji tapiserija koriste se tkanine velike gustine. Proizvođači daju prednost tkaninama kao što je žakard koja ima veliku gustinu i na kojoj se jednostavno izrađuju slike. Tradicionalni materijali poput vune, i pored odličnih termoizolacionih i zvučnih karakteristika, rjeđe se koriste. Rjeđe se proizvode i tanke pamučne tapiserije koje su pogodne za svjetlije prostore.

Tapiserija u savremenom eterijeru

Tapiserije se danas koriste za dekoraciju zidova, kako u modernim tako i u klasičnim enterijerima, urbanim ili seoskim. Često se umjetničke slike zamjenjuju dobrom tapiserijom. Tapiserija velikih dimenzija je odlična zamjena za tapetu. Pored estetike, tapiserija će u savremenom enterijeru poboljšati akustiku i učinita ga vizuelno udobnijim i toplijim.

Crta Pročitajte još

  Šta je štukatura



08.03.2023. Gradnja


# enterijer # namještaj i oprema # tapiserija

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!