Kako popraviti veća oštećenje u gipsanom zidu

Gipsani zidovi imaju brojne prednosti u odnosu na tradicionalne čvrste zidove. Jedna od njih je i jednostavno popravljanje oštećenja. Više o razlikama između gipsanog i čvrstog zida pročitajte ovdje, a o tome kako možete popraviti oštećenja u nastavku!

Procjena štete

Prije nego krenete sa kupovinom materijala i pripremnim radovim odvojite trenutak da procijenite nivo štete. Mala oštećenja, kao što su manje ogrebotine ili udubljenja, su najčešća oštećenja gipsanog zida. Njih je dovoljno izgletovati, izbrusiti i obojiti. Srednja oštećenja, kao što su manje rupe ili kanali nastali štemanjem gipsanog zida, prvo se bandažiraju bandaž trakom a zatim gletuju. Kod velikih oštećanja potrebno je zakrpiti rupu novim komadom gipsane ploče.

Veće oštećenje u gipsanom zidu

Priprema za krpljenje

Krpljenje zahtijeva da oštećenje nepravilnog oblika dovedete do pravougaonog tako što ćete isjeći čistu rupu u gipsanom zidu. Pomoću libele isrctajte konturu po kojoj ćete sjeći testerom za gips. Tamo gdje je moguće, isjecite postojeći gipsani zid do nosećeg pofila da bi izbjegli postavljanje ojačanja. Ukoliko to nije moguće potrebno je postaviti ojačanje.

Ojačanje

Dakle, u slučaju kada nemamo postojeći profil koji možemo iskoristiti za pričvršćivanje zakrpe, potrebno je postaviti ojačanje. Za ojačanje možete upotrebite komad profila ili parče drveta. Postavite ojačanje u unutrašnjos zida i pričvrstite ga vijcima za postojeću gipsanu ploču.

Ojačanje od drveta

Priprema i fiksiranje gipsane zakrpe

Zatim izmjerite rupu i isjecite novi komad gispa koji će se uklopiti. Pomoću vijaka pričvrstite zakrpu u postavljeno ojačanje ili postojeće profil gipsanog zida. Ukoliko je potrebno koristite drvene podmetače kako bi izjednačili površine gipsa. 

Bandažiranje i gletovanje

Postavite bandaž traku za ojačavanje spojeva preko spojeva kako bi spriječili pojavu pokotina. Bandaž traka je sampoljepljiva i postavlja se direktno na gipsanu ploču. Glet masu pomoću špahtle i gleterice nanesite preko spojeva. Kada se osuši nanesite drugi sloj glet mase preko cijele zakrpe. Kada se sve osuši, finom šmirglom izbrusite površinu. Ukoliko je potrebno ponovite postupak dok površina ne bude dovoljno glatka i spremna za bojenje.

Izvor fotografija: HGTV

Crta Pročitajte još

  Pregradni zidovi od gipskartonskih ploča

  Prednosti oblaganja zidova gipskartonskim pločama, postupak izvođenja i cijena koštanja

  Klase kvaliteta obrade gipskartonskih ploča



20.03.2023. Gradnja


# gipsani zid # obrada gipsanih površina # oštećenje gipsanog zida

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!