Itacolumite je kamen koji se savija poput gume

Postoji savitljivi kamen, takođe poznat kao pješčenjak, nazvan itacolumit, koja se može kretati i oblikovati u vašim rukama. Itacolumit je jedinstvena vrsta kvarcitnog pješčenjaka koji se savija kada se isječe na dovoljno tanke trake. Ako se uzme komad koji je dugačak oko metar, a debeo samo nekoliko centimetara, on će se postepeno savijati od svoje težine.

Razlog zašto se savija je taj što je izgrađen od poroznog pješčenjaka. Zbog prisustva više međuzrnastih, praznih prostora, stijena može biti savijena i oblikovana za razliku od bilo koje druge. Takođe ima još nekih pješčara i kvarca koji se mogu savijati, ali ne kao itakolumit.

Fotografija: @statensnaturhistoriskemuseum

Iako još ne postoji direktna primjena jedinstvenih svojstava itacolumita, ona se istražujei. Istraživači su došli do uvjerenja da razumijevanje ove stijene i njene isprepletene rešetke može pomoći u izgradi novih proizvoda. Jedan od njih su građevinski materijali otporni na potres.


U nekim slučajevima, itakolumit može izgubiti svoju fleksibilnost. To se događa posebno kada se osuši, a još više kada se primjerci godinama drže u suvom okruženju.

Iako se smatra inspiracijom za građevinski materijal, istraživači su otkrili da će se definitivno slomiti ako se previše savije.

Fotografija: @rock_nerdss

Crta Pročitajte još

  Savitljivi beton koji ima 300 puta veću sposobnost deformacije od tipičnog betona

  Vrste kamena koje se koriste u gradjevinarstvu



21.03.2023. Gradnja


# kamen # savitljivi kamen

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!