Završeni konzervatorski radovi na sanaciji krune bunara na Balšića pazaru

izvor: cetinje.me

Prijestonica Cetinje, u saradnji sa Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, završila je konzervatorske radove na sanaciji kamene krune bunara na Balšića pazaru.

Za projekat „Izrada konzervatorskog projekta i sanacija kamene krune bunara na Balšića Pazaru” dobijene su sve neophodne saglasnosti i dozvole, na osnovu kojih su sprovedene konzervatorske mjere, što je u krajnjem imalo za cilj postavljanje nove kamene krune bunara po uzoru na postojeće arhitektonsko-estetske i ambijentalne u gradu.

Foto: Prijestonica Cetinje

Izvedeni radovi po projektu podrazmijevali su demontažu postojeće krune bunara, izradu kamenog elementa krune bunara i novog postamenta, te postavljanje istih.

Prijestonica Cetinje je, na osnovu Konkursa za program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2021. godinu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, prijavila ovaj i 5 drugih projekata i svi su odobreni i podržani u formi sufinansiranja.

Cilj projekta je očuvanje i unapređenje stanja kulturnih dobara, njihova promocija, popularizacija i valorizacija, kao i ljepši vizuelni ambijent dijela grada koji pripada užem istorijskom jezgru Prijestonice Cetinje.

izvor: cetinje.me

Crta Pročitajte još

  Kameni parapetni zidovi su graditeljsko nasljedje Boke

  Crkva Svetog Antuna Padovanskog na plaži Mogren u Budvi



22.03.2023. Gradnja


# bunar # cetinje # sanacija # trg

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!