Kako se postavljaju dekorativne lajsne od stiropora na zid

Dekorativne lajsne od stiropara imaju veliku primjenu u uređenju enterijera. Prodaju se po komadu dužine 2m različitih oblika i dimenzija poprečnog presjeka. Izrađuju se od visokokvalitetnog polistirena koji im daje lakoću i elastičnost. U odnosu na gipsane lajsne značajno su pristupačnije i otpornije na vodu, vlagu i fizička oštećenja. Jednostavno se postavljaju, a krajnji rezultat je gotovo isti. U nastavku pročitajte kako se postavljaju na zid!

Različiti oblici lajsni od stiropora

Skiciranje

Prije postavljanja lajsni važno je da osmislite i skicirate njihov raspored. Mogućnosti za dizajn su velike. Ipak, u savremenim enterijerima uobičajan je svedeniji dizajn. Na zid se štukatura najčešće postavlja u dva polja po visini, pri tome je visina donjeg polja veća u odnosu na gornje. Razmaci između polja zavise od dimenzija zida, a najčešće iznose 10-15cm. Važno je da polja izgledaju skaldno i proporcionalno.

Lijevo štukatura sa dva polja po visini, desno štukatura sa jednim poljem po vidini

Dedodatnu dekoraciju možete postići horizontalnom lajsnom između polja, ukrasnim elementima unutar polja ili postavljanjem ogledala ili umjetnina unutar polja. 

Različiti dizajn štukature

Priprema podloge i razmjeravanje

Slijedi priprema podloge i razmjeravanje. Zid na koji postavljate dekorativne lajsne mora da bude ravan, suv i čist, bez naslaga prašine. Na tako pripremljenu podlogu prenesite mjere sa skice. Za preciznije obilježavalje koristite stolarsku olovku i laserski metar koji pokazuje horizontalni i vertikalni pravac. Umjesto lasera možete koristiti i libelu. Važno je da obilježite tačno i precizno kako kasnije lajsne ne bi stajale pod kosinom. 

Obilježeni zid

Siječenje i lijepljenje

Kada je sve obilježeno, slijedi rezeanje lajsni u odgovarajuću dužinu i lijepljenje. Lajsne možete rezati ručno pomoću testere i kalupa za rezanje uglova ili pomoću mašine za rezanje. U uglovima lajsne se režu pod uglom od 45° kako bi se precizno nastavljale jedna na drugu.


Lijepljenje se vrši lijepkom u tubi pri čemu se treba pridržavati uputstva proizvođača. Duž zadnje strane lajsne nanesite lijepak, a zatim blago pritiskajući učvrstite lajsnu na obilježenu poziciju. Ukoliko lijepak iscuri očistite mokrom krpom. Po spojevima takođe nanesite lijepak, a višak pokupite mokrom krpom kako bi popunili eventualne neravnine i šupljine.

Nanošenje lijepka u tubi

Postavljena štukatura

Kada se sve osuši, možete krenuti sa bojenjem zida o kome smo pisali ovdje.

Crta Pročitajte još

  Šta je štukatura

  Kako odabrati boju za 'krečenje'

  Kako bojom učiniti prostor većim



02.04.2023. Gradnja


# dekorativne lajsne # enterijer # lajsne # štukatura # štuko

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!