Kako odabrati jastuk za spavanje

Pri odabiru kreveta najviše pažnje posvećujemo dušeku, često zaboravljajući jednako važne jastuke. Zbog spavanja na lošem jastuku, koji ne odgovara Vašim potrebama, mogući su bolovi u vratu i leđima, glavobolje, ali i problemi sa disanjem i hrkanjem. Postoji više vrsta jastuka, a kako da izaberete materijal, punjenje i debljinu jastuka pročitajte u nastavku.

Mijenjanje jastuka

Stari jastuci su prepuni odumrlih ostataka kože, gljivica i grinja koji su česti uzroci raznih alergija. Ukoliko se na jastuku nalaze fleke od znoja i pljuvačke, ukoliko ima neugodan miris i ukoliko je promijenio prvobitni oblik, vrijeme je za zamjenu. Preporuka je da se jastuk mijenjanja na svakih 2-3 godine.

 

Odabir jastuka prema položaju spavanja

Nekada su veličine i oblici jastuka bili univerzalni. Danas se, međutim, razni modeli jastuka prilagođavaju vašim navikama. Najvažnije je odabrati onaj koji odovara Vašem položaju spavanja. Cilje je da tokom noći vaš vrat dobije optimalnu podršku jastuka.


Za spavanje na leđima, preporučuju se tanji modeli jastuka. Na taj način vrat nije u uzvišenom položaju. Druga opcija su ergonomski jastuci sa uzvišenim donjim dijelom koji prati položaj vrata i glave.


Za spavanje na boku, preporučuje se kupovina tvrđih i debljih modela jastuka. U bočnom položaju glavi je potrebno više podrške kako bi bila u ravni sa kičmom. I u ovom slučaju opcija su ergonomski jastuci koji se prilagođava vašem tijelu.


Za spavanje na stomaku birajte tanje i mekše jastuke. Često osobe koje spavaju na stomaku spavaju i bez jastuka.

Odabir jastuka prema vrsti materijala

Jastuci se danas pune prirodnim ili vještačkim materijalima. Obje vrste imaju prednosti i mane, a koji god da izaberete, vodite računa o tvrdoći jastuka.


Jastuci od prirodnih materijala su udobni, teški i prozračni. Prozračnost smanjuje pojavu alergena i omogućava koži da diše i da se manje znoji. Neki od najčešćih prirodnih materijala koji se koriste za jastuke su pamuk, perje, paperje i vuna.


Jastuci od vještačkih materijala su laki i ne zauzimaju mnogo prostora. Zavisno od vrste vještačkog materijala spriječavaju nastanak alergena, a u odnosu na prirodne se jednostavnije održavaju. Kvalitetni sintetički jastuci mogu biti i nekoliko puta skuplji u odnosu na one punjene prirodnim materijalima. Ipak, dugotrajnost, praktičnost i kvalitet opravdavaju ovu razliku u cijeni.

 

Testiranje

Najvažnije je da prije kupovine isprobate jastuk tako što ćete nasloniti glavu u položaj u koji inače spavate. Ako su se glava i vrat poravnali i ako se vrat ne naginje ni u kom smjeru, ako je jastuk dovoljno mek odnosno tvrd, jastuk Vam odgovara. Ukoliko vrat i glava nisu u ravni treba Vam ili drugi model ili druga veličina jastuka.

Crta Pročitajte još

  Kako odabrati podlogu za dušek



05.04.2023. Gradnja


# jastuk # krevet # namještaj i oprema

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!