Tipovi prozora koji se koriste u arhitekturi

Prozori su ventilacione barijere pričvršćene u zidove zgrada u svrhu ventilacije.

Oni omogućavaju korisnicima poglede ka vani, bez napora i direktno. Pritom, prozori služe u svrhu propuštanja prirodne svjetlosti i zraka. Takođe pomažu da se podigne ljepota zgrada.

Prozori su bili dio zgrada od davnina, iako je bilo poboljšanja različitih vrsta kako svijet ide dalje u tehnološki razvoj. Kao rezultat ovih izuma, nastali su različiti dizajni i uzorci koji uljepšavaju zgrade i poboljšavaju funkcionalnost.

Međutim, u zgradi se postavljaju različite vrste prozora, ovisno o veličini prostorije, klimatskim karakteristikama lokacije, arhitektonskom dizajnu, korisnosti prostorije i poziciji prostorije.

Krilni prozor

Različite vrste prozora u građevinarstvu


Različiti tipovi prozora uključuju klizne, zakretne, fiksne, dvostruko viseće, metalne, žaluzine. Slijedi bliži pregled različitih tipova prozora:


  • Krilni prozori


Krilni prozori sa bočnim šarkama su prekrasni i jedinstveni i omogućavaju lako otvaranje i zatvaranje. Odlični su otpornici na vjetar i kišu i savršeni su za hladne klime. Oni, međutim, nisu prikladni za područja sa velikim prometom jer nisu baš sigurni. Prozori se lako otvaraju prema unutra i prema van.

Zaokretni prozor

  • Zaokretni prozori


Kao što naziv implicira, zaokretni prozor obavlja funkcije okretanja. Fiksira se na šarku središnjeg okvira i nudi horizontalno ili vertikalno otvaranje i zatvaranje.

Prozor se može podesiti da se otvara na 180 stepeni ili na 90 stepeni. Stoga je odličan prozor za ventilaciju. Takođe, obično je zvučno izolovan i odličan je za područja s velikom kišom ili snijegom.

Dvostruki prozor

  • Dvostruki prozori


Dvostruki prozor ima visok nivo funkcionalnosti i pouzdanosti. Generalno je jednostavan za održavanje, jeftin i jak. Dvostruki prozor se obično pomjeraju vertikalno unutar žljebova okvira prozora, omogućavajući prozorskim kapcima da se pomjeraju gore-dolje u bilo kojoj mjeri kako bi pružila maksimalna ventilacija. Ovu vrstu prozora se može lako očistiti unutra i van.

Klizni prozor

  • Klizni prozori


To je jedan od najmodernijih prozora sa velikom opšteprihvaćenošću. Klizni prozori nude lakoću kontrole i minimalnu upotrebu prostora.

Umeću se preko malih valjkastih ležajeva i mogu se kretati vodoravno ili vertikalno. Obično su jednostavni prozori i jedna od najjeftinijih opcija. Svestrani su i pružaju puno svjetla i zraka u prostoriju.

Nagibni prozor

  • Nagibni prozori


Nagibni prozori su pogodni za prostore kojima je potrebna stalna ventilacija, kao što su kuhinje, servisni prostori i kupatila. Otvaraju se sa bočne poluge i, ovisno o tretmanu stakla, mogu održati potpunu privatnost od okoline dok ostvaruju ventilaciju prostorije. Mehanizam nagibnog prozora je suprotan mehanizmu maxim-air prozora, jer se otvara u prostoriju i odozgo, omogućavajući stalnu ventilaciju.

Sklopivi prozor

  • Sklopivi prozori


Sklopivi prozori imaju najveću estetsku privlačnost. Kada se otvore, njihovi listovi se savijaju poput harmonike, omogućavajući različite dizajne za prostoriju ili vrlo širok otvor prema van. Zbog toga obično ima veće proširenje i postavlja se u veće prostorije kao što su dnevne sobe, spavaće sobe ili hodnici.

Fiksni prozor

  • Fiksni prozori


Fiksni prozor nema nikakav otvor i služi samo da obezbijedi svjetlost u prostoriji.

Roletni prozor

  • Roletni prozor


Takođe popularan prozor, idealan za okruženja koja primaju puno sunčeve svjetlosti ili objezbjeđivanje privatnosti, jer omogućava protok zraka čak i kada je zatvoren. Obično su njegovi kapci izrađeni od drveta ili metala i, ovisno o okviru, mogu biti praćeni otvaranjem ili kliznim staklenim pločama, što omogućava još širu upotrebu.

Maxim-air prozor

  • Maxim-air prozor


Jedan od najčešće korištenih prozora u malim prostorijama, maxim-air prozor sličan je nagibnom prozoru, s tom razlikom što se uvijek otvara prema van.

Erker, konzolni prozor

  • Erker


Ovaj prozor izlazi iz zgrade. Koristi staklo i stvara mali prostor unutar prostorije gdje se mogu postaviti klupe ili ukrasni elementi. Često je primjenjivan u viktorijanskim stambenim objektama, zgradama i kućama, zali se mogu projektovati na savremen način kako bi se usaglasi sa savremenim arhitektonskim izrazima.

Ugaoni prozor

  • Ugaoni prozor


Prozori su strukturisani na način da imaju dva pravougaona smjera. Obično su pričvršćeni na rubovima ili uglovima prostorije i pouzdani su za prodiranje svjetlosti i zraka. Ovaj dizajn mođe doprinositi elegantnosti objekta.

Krovni prozor

  • Krovni prozor


Ovaj tip se obično fiksira na krov, posebno za dnevno osvjetljenje. Prozori se obično nalaze u kolibama i kućama za odmor, kao i tavanskim prostorijama zgrada. Pružaju zenitalno osvjetljenje, a mana im je što su skupi za popravku.

Fenestrirani prozor/ prozor pozicioniran u gornjiem dijelu visokog zida

  • Fenestrirani prozori


Ovaj tip prozora je pričvršćen blizu vrha krova zgrade. Obično su dobri za ventilaciju.


Zatvaranje i otvaranje se vrši korištenjem dva kabla koji različito funkcionišu. Obično su napravljeni od čelika, aluminijuma ili drveta, ali su često skupi za kupovinu. Prozori su izdržljivi i mogu trajati dugo.

Rešetkasti prozor/ Prozor sa horizontalnom prečkom

  • Rešetkasti prozor


Rešetkasti prozor je jedan od najčešćih prozora koji se nalaze u luksuznim kućama. Omogućava prodor prirodnog svjetla u prostoriju i pružaju maksimalan nivo izolacije. Jeftini cjenovni rang prozora sa prečkom jedna je od mnogih prednosti prozora. Međutim, čišćenje je veoma često zahtjevno.

Fiksni prozor od staklenih prizmi

  • Prozori od staklenih prizmi


Ovaj prozor je podtip fiksnih prozora. Cijenjeni su jer pružaju najbolju sigurnost za domove i radne prostorije svojim izuzetnim dizajnom. Prozori nemaju prirodnu ventilaciju.

Crta Pročitajte još

  Potrebne dimenzije otvora u betonskoj ploči za postavljanje krovnog prozora

  Drvo ili poliuretan: kako izabrati pravi krovni prozor za vaše potkrovlje?

  Prozori ispunjeni argonom za bolju izolaciju objekata

  Kako spriječiti pojavu vlage nakon ugradnje novih prozora

  Vodič za kupovinu prozora i vrata

  Prozirno drvo, budućnost građevinarstva



06.04.2023. Gradnja


# dvostruki prozor # erker # fiksni prozor # klizni prozor # krilni prozor # krovni prozor # nagibni prozor # prozori # staklene prizme # ugaoni prozor # zaokretni prozor

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!