Kako obojiti zid

Odlučili ste da novim molerajem osvežite svoj enterijer. Bojenje zidova djeluje kao ozbiljan posao koji može obaviti samo moler. Zapravo je mnogo jednostavnije nego što izgleda. U nastavku saznajte kako obojiti zidove!

Priprema

Prije nego krenete sa radovima obezbijedite potrebni materijal. Za pripremu je potrebno obezbijediti krep traku, zaštitnu foliju, gotovu glet masu, špahtlu, brusni sunđer i krpu. Za bojenje je potrebno obezbijediti boju, četku i odgovarajući valjak sa posudom.


Kada ste obezbijedili potrebni materiijal, počnite sa pripremom prostorije. Razmaknite namještaj od zidova i zaštite ga zaštitnom folijom. Sa zidova uklonite sve predmete kao što su police, dekoracija, utičnice, prekidači isl. Pod zaštitite zaštitnom folijom i pričvrstite je krep trakom do gornje ivice podne lajsne, tako ćete istovremeno zaštititi i lajsnu.

Ne zaboravite da zakrpite sva oštećenja na zidu. Za sve vrste zidova najčešća su mala oštećenja kao što su manje ogrebotine ili udubljenja koje je dovoljno da izgletujete i izbrusite. Srednja oštećenja, kao što su manje rupe ili kanali nastali štemanjem, prvo se bandažiraju bandaž trakom a zatim gletuju. Kod velikih oštećenja koja mogu nastati u gipsanom zidu potrebno je zakrpiti rupu, a o tome smo pisali ovdje


U našem slučaju bilo je potrebno samo zakrpiti rupu od eksera. Špahtlom smo zahvatili malu količinu glet mase koju smo nanijeli na zid tako što smo špahtlu prvo postavili upravno na zid a zatim, povlačeći prema dolje, preko rupe, špahtlu smo skroz priljubili uz zid. Ponovili smo postupak nekoliko puta dok nismo uklonili višak gleta. Kada se glet potpuno osušio brusnim sunđerom smo izbrusili površinu, a zatim sve lijepo očistili suvom krpom. Ukoliko je potrebno ovaj postupak ponovite dok površina ne bude dovoljno glatka i spremna za bojenje. 

Bojenje

Najbolje je da bojite jedan po jedan zid. Prvo četkom obojite sve površine koje nisu pristupačne za valjak kao što su površine oko prekidača i utičnica, površine uz štok i lajsne, uglovi isl. Četku natopite bojom i držeći je pod uglom obojite svaku od ovih površina. Držanje četke pod uglom će pomoći da potezi budu uredni i ravni. Kada bojite ivicu uz plafon, poteze započinjite nekoliko cm niže, a zatim povlačite potez ka ivici, nastavljajući uz ivicu. Na taj način ćete imate bolju kontrolu nad potezima, a konačna linija će izgledati preciznije.

Slijedi valjak! U posudu za valjak uspite boju, natopite valjak i na izrezbarenom dijelu posude valjajte valjak naprijed nazad da bi ga ravnomjerno natopili, a zatim i odstranili višak boje. Natopljeni valjak prislonite uz zid, imajte u vidu da dešnjaci počinju sa lijeva na desno, a ljevaci suprotno. Blago pritiskajući, valjajte valjak ka gore praveći preklop od nekoliko cm sa prethodno obojenom površinom uz uglove. Sledećim potezom, u blago dijegonalnom pravcu, valjajte valjak prema dolje, a zatim vertiklano prema gore opet praveći preklop od nekoliko cm sa prethodnim potezom. Ponavljajte potez dok ne potrošite boju sa valjka, zatim ga opet natopite i ponavljajte dok ne završite cijelu površinu

Kada se sve osuši, nanesite drugi sloj boje a onda uklonite zaštitu i očistite alat. Kada je sve suvo, vratite namještaj i dekoracije. 

Izvor fotografija: HGTV

Crta Pročitajte još

  Kako odabrati boju za 'krečenje'

  Kako bojom učiniti prostor većim



12.04.2023. Gradnja


# bojenje zidova # enterijer # krečenje

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!