Istorija urbanizma

Urbanizam je područje koje se bavi razvojem, planiranjem, izgradnjom i upravljanjem gradovima i naseljima. Iako su gradovi postojali hiljadama godina, urbanizam kao disciplina nastao je u 19. stoljeću tokom industrijske revolucije. Od tada je urbanizam prošao kroz različite faze razvoja i evolucije.

Antički grad sa agorom, izvor: britannica.com

Početak modernog urbanizma datira iz 19. stoljeća kada su se gradovi širili zbog ubrzanog industrijskog razvoja i migracija iz ruralnih područja u gradove. Gradovi su postajali sve gušći i neorganizovaniji, a tokom tog razdoblja pojavila se potreba za planiranjem i regulisanjem gradskog razvoja. Prvi gradovi koji su se bavili urbanističkim planiranjem bili su London, Pariz i Beč.

U prvoj polovini 20. stoljeća, urbanizam je postao sve sofisticiraniji. Planiranje je postalo sve više povezano s urbanističkim teorijama i arhitektonskim stilovima. U to vrijeme pojavili su se različiti pokreti, poput modernizma i funkcionalizma, koji su postavili osnove za današnju arhitekturu i urbanizam. Takođe su se počele razvijati metode za izgradnju održivih gradova, što je postalo posebno važno nakon Drugog svjetskog rata.

Ideal grada u renesansi, izvor: theamericanconservative.com

U drugoj polovini 20. stoljeća urbanizam se još više razvio, a gradovi su postajali sve složeniji i tehnološki napredniji. U tom razdoblju, urbanistički planovi su se sve više povezivali s pitanjima održivosti, očuvanja okoline i kvaliteta života. Osim toga, pojavile su se različite alternative tradicionalnom planiranju i izgradnji gradova, kao što su zajednički urbani prostori i samoodržive zajednice.

New-York, industrijska revolucija, izvor: blendspace.com

Danas, urbanizam se suočava s brojnim izazovima uključujući klimatske promjene, urbane nejednakosti i rast gradova. Urbanističko planiranje i projektovanje imaju ključnu ulogu u rješavanju tih problema i stvaranju održivih, prosperitetnih i inkluzivnih gradova. Zbog toga se danas sve više ulaže u razvoj znanja, tehnologije i inovacija kako bi se gradovi uspješno prilagodili izazovima budućnosti.

Srednjovjekovni zidine, Dubrovnik, izvor: velvetescape.com

Kratak pregled urbanističkih osobenosti kroz istoriju:


  • U antičkoj Grčkoj, gradovi su se gradili oko trga, poznatog kao agora. Agora je bila središte društvenog, političkog i gospodarskog života grada.
  • U srednjem vijeku, gradovi su se razvijali oko utvrđenih gradskih zidina. Gradski zidovi su bili važni za obranu grada od neprijateljskih napada.
  • Tokom renesanse, arhitekti i urbanisti počeli su razmišljati o tome kako gradove učiniti ljepšim i ugodnijim za život. U to vrijeme nastali su prekrasni trgovi, parkovi i građevine, kao što su dvorci i palate.
  • U 19. stoljeću, tokom industrijske revolucije, gradovi su se naglo širili zbog urbanizacije. Veliki broj ljudi se preselio iz ruralnih područja u gradove tražeći posao. Ovo je dovelo do naglog rasta gradova i stvaranja neorganizovanog urbanog okruženja.
  • Danas, urbanistički planeri se bave razvojem održivih gradova koji su prilagođeni klimatskim promjenama, koriste obnovljive izvore energije i uključuju inovativna arhitektonska rješenja za rješavanje urbanističkih problema. Uz to, mnogi gradovi su počeli uvoditi koncepte kao što su održivi transport, zelene površine i javni prostori kako bi unaprijedili kvalitet života svojih stanovnika.

Izvor: gsd.harvard.edu

Crta Pročitajte još

  Razumijevanje urbanog stanovanja

  Ko profitira od stanovanja kao osnovnog ljudskog prava

  Koncept pametnih gradova: U Podgorici sat vremena korištenja trotineta 5 eura i 25 centi, u Ljubljani bicikla 0 eura

  Novi stambeno-poslovni kompleks u krugu nekadašnje fabrike gradjevinskih mašina u Podgorici

  Novi stambeni blok u krugu nekadašnje fabrike “Radoje Dakić” u Podgorici

  Kada stanodavac i zakupac dijele troškove stanarine

  Crkveni dom Mitropolije crnogorsko-primorske

  Rekonstrukcija koja nastaje iz odnosa stanara sa svakodnevnim gradskim scenama

  Stanovanje i urbano ratarsvo



26.04.2023. Gradnja


# grad # industrija # naselje # palata # planiranje # rimski forum # trg # ulica # urbanizam

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!