Kako odabrati krevet odgovarajuće veličine

Veličina kreveta je najvažnije pitanje kada je u pitanju dizajn spavaće sobe, kako zbog funkcionalnosti, tako i zbog proporcionalnosti. U nastavku pročitajte kako odabrati krevet odgovarajuće veličine!

Standardne veličine kreveta

U dizajnu enetreijera postoji 5 uobičajnih veličina kreveta. To su: twin krevet 100x190cm, double krevet 140x190cm koji se kod nas obično naziva bračni krevet, queen krevet 150x200  i king krevet 190x200. U zavisnosti od lokacije, mogu se pojaviti i njihove varijacije kao što su twin XL 100x200 ili california king 180x210.

Takođe, treba napomenuti da se standardne veličine različitih proizvođača mogu značajno razlikovati, zato prilikom odabira kreveta provjerite gdje je krevet proizveden i njegovu tačnu dimenziju.


Veličina kreveta u odnosu na veličinu osobe i broj osoba

Veličina kreveta bira se u odnosu na veličinu osobe i broj osoba koje ga koriste. Kada je u pitanju dužina i širina kreveta, imajte u vidu da je uobičajno da se na visinu osobe doda 15-20cm i 30-40cm na širinu. Tako bi za „idealnog” čovjeka visine 180cm i širine 60cm idealan krevet bio krevet dimenzije 100x200cm.


Ne zaboravite broj osoba! Twin krevet je namijenjen za jednu osobu, dok su double i queen uobičajne veličine za dvije osobe. Ukoliko u krevetu, pored onih kojima je namijenjen, spavaju i djeca ili ljubimci praktičniji je king krevet.

Veličina kreveta u odnosu na dizajn spavaće sobe

Uprkos individualnim potrebama pojedinca/aca, veičina prostora kojim raspolažete, odnosno veličina spavaće sobe je ključna za izbor veličine kreveta, kako zbog funkcionalnosti tako i zbog proporcionalnosti.

Imajte u vidu da je za prolaz između zida i kreveta potrebno 60cm. Ukoliko je prolaz između plakara i kreveta onda je potrebno 70-90cm kako bi mogli otvoriti vrata plakara. Takođe, manja soba sa velikim krevetom može djelovati pretrpano, dok veće sobe sa malim krevetom mogu djelovati prazno i nezavršeno.

Uvijek prije kupovine izmjerite prostor i uzmite u obzir namještaj koji se nalazi u prostoriji. Koristan savjet je da dio poda gdje ćete postaviti krevet obilježite krep trakom kako bi lakše zamislili i izmjerili, i najvažnije bili sigurni da sve staje.

U malim prostorijama razmislite o opcijama za uštedu prostora

Imajte na umu da, pored smanjivanja veličine kreveta, postoje i drugi dizajnerski „trikovi” koji mogu pomoći da male prostore učinite funkcionalnijim. Kako bi smanjili širinu prolaza između kreveta i plakara, odaberite plakar sa kliznim vratima. Za dječije sobe dobra opcija su kreveti na sprat ili fioka kreveti. Za garsonje odličan izbor su zidni krevet sa različitim sistemima podizanja. Ove opcije će omogućiti više prostora za ostale funkcije kao što su radni sto, TV i sl. 

Crta Pročitajte još

  Kako odabrati podlogu za dušek

  Kako rasporediti jastuke na krevetu

  Kako odabrati jastuk za spavanje



25.04.2023. Gradnja


# king krevet # krevet # namještaj i oprema # queen krevet # twin krevet

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!