Savjeti za održavanje parketa

Parketi su jedna od najboljih opcija za oblaganje podova. Svrstavaju se kategorju toplih podova, proizvode se od različitih vrsta drveta u različitim dimenzijama, jednostavno se ugrađuju i održavaju. Nisu jeftini i zato je pravilno održavanje važno da bi investiranje u parket bilo isplativo. U nastavku pročitajte savjete za održavanje parketa!

Preventiva zaštita od habanja

Najčešća oštećenja parketa nastaju habanjem. Tehnološki proces proizvodnje gotovih parketa čini ih relativno otpornim na habanje. Ipak, njihova površina nije neuništiva.


Obućom od spolja unosimo nečistoće: pijesak, kamenčiće i ostale čestice koje prilikom hodanja oštećuju parket. Takođe, i pojedine vrste obuće sa đonom od čvrstog materijala, poput tankih visokih potpetica, oštećuju parket. Zato, ispred ulaznih vrata postavite otirač i uvijek prije ulaska očistite obuću, a kada uđete u stan izujete se i obujte kućne papuče.


Komadni namještaj značajno oštećuju parket. Teške komade namještaja poput glomaznih fotelja sa nogarima, uvijek postavite na tepih. Tako ćete izbjeći da se od posledica težine vremenom pojave udubljenja u parketu. Nogare lakših komada namještaja koje svakodnevno pomjerate poput trpezarisjkih stolica, zaštite zaštitom za noge.

Održavanje higijene

Održavanje parketa podrazumijeva redovno usisavanje i brisanje suvom krpom. Na taj način se uklanjaju prašina i nečistoće koje djeluju abrazivno i oštećuju lak. Važno je i redovno održavanje otirača i tepiha koji su postavljeni na parket jer nečistoća iz njih može dospjeti na parket i oštetiti ga.


Ukoliko dođe do prosipanja tečnosti po parketu potrebno je brzo reagovati i očistiti površinu. Takođe, izbjegavajte čišćenje parketa sa velikom količinom vode. Izbjegavajte i nanošenje sredstava za čišćenje, detardženta, uljanih rastvora i drugih hemikalija i tečnosti direktno na površinu parketa u svrhu održavanja.

Održavanje prostora

Preporuka je, kako za Vaše zdravlje, tako i za parket, ali i za sav namještaj od drveta, da nivo vlažnosti prstora bude 30%-60%. Spriječite izlaganje parketa jakim sunčevim zracima tako što ćete postaviti zavjese. Ove mjere će pomoći da parket i završni lak sačuvaju boju i sjaj.


I na kraju, ne zaboravite da je jedna od najvećih prednosti parketa mogućnost repariranja hoblovanjem i lakiranjem. Zato, i ako dođe do oštećenja ne brinite da investiranje u parket nije bilo isplativo, a o hoblovanju parketa pročitajte ovdje.

Crta Pročitajte još

  Hoblovanje i lakiranje parketa

  Savjeti za popravku podova od drveta

  Popravite stari parket bez majstora

  Vrste podova i njihove glavne karakteristike



08.05.2023. Gradnja


# hoblovanje # lakiranje parketa # održavanje parketa # parket

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!