Šta treba znati o parket lajsnama

Iako su često zanemarene, parket lajsne su nezaobilazan dio uređenja enterijera. Bez njih prostor djeluje neuredno i nedovršeno. Proizvode se od drveta, u različitim oblicima, veličinima i bojama. Zato, prije sledeće kupovine pročitajte šta sve treba znati o parket lajsnama!

Oblik

Parket lajsne proizvode se sa različitim oblicima poprečnog presjeka. Mogu biti ravne sa oštrim ivicama ili sa zakrivljenim profilima, tzv. profilisane lajsne.

Ravne lajsne najčešće se koriste u modernim enterijerima, dok se pofilisane češće koriste u klasičnim enterijerima.


Dimenzije

Na tržištu se mogu naći parket lajsne različitih dimenzija, od 60mm do 150mm. Prilikom odabira dimenzije imajte u vidu veličinu i visinu prostorije kao i stil uređenja enterijera. Takođe, ne zaboravite da uzmete u obzir broj i veličinu kablova koji moraju proći iza lajsne.

Za manje prostorije sa manjom visinom dovoljne su niže lajsne visine oko 60mm. Za veće prostorije sa većom visinom, a naročito ako su uređene u klasičnom stilu, preporuka su masivnije i visočije lasjne.

Boja

Najčešće se uz parket određene vrste biraju lajsne u istom dezenu i lakirane istim lakom. Na ovaj način postiže se utisak da su lajsne produžetak poda što stvara skladan i harmoničan utisak.

Često se umjesto sa parketom, lajsne usklađuju sa stolarijom, odnosno sa pervajzom vrata. Na ovaj način u prostor se unosi malo dinamike a sve djeluje povezeno.

Sve češće dizajneri enterijera koriste bijele parket lajsne ili lajsne tonirane u boji zida.

Crta Pročitajte još

  Hoblovanje i lakiranje parketa

  Savjeti za održavanje parketa

  Šta treba znati o pervajz lajsnama



10.05.2023. Gradnja


# dekorativne lajsne # lajsne # parket # parket lajsne

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!