Kako izabrati klasični parket

Klasični parket je jedna od najboljih opcija za oblaganje podova. Svrstava se u kategoriju toplih podova, proizvodi se od različtih vrsta drveta u razlčitim dimenzijama, jednostavno se ugrađuje i održava. Nije jeftin i zato je dobar izbor posebno važan. U nastavku pročitajte kako izabrati klasični parket!

Namjena prostorije

U odnosu na namjenu prostorije u koju se parket postavlja, tj. u odnosu na to koliko često i kako se prostorija koristi treba odrediti koliko će biti opterećenje na parket. Što je opterećenje veće potrebno je odabrati parket napravljen od tvrđeg drveta kako bi bolje podnosio mehaničke uticaje.


Najtvrđe vrste drveta koje se koristi za izradu parketa su egzotične vrste poput: kanadskog javora, jatobe, mahagonija, tikovine itd. Od domaćih vrsta drveta najtvrđi je hrast. Srednje tvrdoće su: bukva, jasen, orah i javor. Meke vrste su četinari: bora, jela i smrča, a zatim lišćari: breza i kesten.

Egzotične vrste drveta: kanadski javor, mahagoni, merbau i venge

Drvna vrsta

Danas se u ponudi može naći veliki izbor drvnih vrsta, domaćih ali i egzotičnih, različitih boja i tekstura. Pomenućemo tri najčešće korišćene vrste kod nas: hrast, jasen i bukva.Hrast se najčešće koristi za izradu drvenih podova. Hrastov parket je simbol izdržljivih parketa veoma žive strukture i boje. Pored hrasta, često se koristi jasen. Jasenov parket je izdržljiv i svijetao sa nježno ružičastim tonovima. Bukovi parket ima harmoničan izgled nježno žute boje i smirenog karaktera.


Važno je napomenuti da prirodna boja drveta varira, te isto drvo može imati različite nijanse. Zato birajte na osnovu što većeg uzorka. Takođe, imajte u vidu da se boja značajno mijenja u prvih mjesec dana nakon postovljanja. U kontaktu sa vazduhom i sunčevom svjetlošću drvo oksidira pa svijetlo drvo postaje tamnije, a tamnije svijetli.

Domaće vrste drveta: hrast, jasen, bukva i orah

Klasiranje drveta

Drvo je živ i prirodni materijal i ne postoje dva ista ili slična drvena poda! Zato se u odnosu na prisustvo čvorova i njihovu veličinu, naglašenost teksture, varijacije u boji, prisustva beljike i kanala za smole itd. vrši klasiranje drveta. Oznake koje se koriste su interne i svaki proizvođač ima svoje. Važno je dodati da se klasifikacija odnosi na izgled površine parketa i ne utiče na kvalitet izrade.

Različite klase hrastovog parketa: najujednačeniji, prirodni i rustični

Završna obrada

Konačan izgled parketu daje završna obrada: parenje, brušenje ili četkanje, bajcovanje, lakiranje itd. Parenjem se dobija drvo tamnije i egzotičnije boje. Bukva na primjer, u zavisnosti od inteziteta i dužine procesa parenja dobija od nježno svijetle do karakteristične tamno-crvene boje koja je postojana.


Brušenjem se postiže ujednačen izgled i glatkoća na dodir dok se četkanjem postiže rustičan izgled i izražena tekstura na dodir. Parket može biti i završno bajcovan čime se mijenja površinska boja ali ne struktura i tekstura drveta. I na kraju, završni, ujedno i zaštitne sloj može biti ulje, vosak ili lak (mat ili sjaj). 

Crta Pročitajte još

  Hoblovanje i lakiranje parketa

  Savjeti za održavanje parketa

  Vrste podova i njihove glavne karakteristike



15.05.2023. Gradnja


# drveni pod # lakiranje parketa # održavanje parketa # parket

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!