Savjeti za uklanjanje i prevenciju buđi

Buđ je neželjena pojava koja se često može primijetiti na plafonima i zidovima u unutrašnjosti objekta. Ona predstavlja gljivice koje dođu do unutrašnjosti objekta gdje se nastane na vlažnom mjestu nakon čega se razmnožavaju i stvaraju tamne mrlje koje mogu biti opasne po zdravlje. Vremenom buđ uništava materijal na kojem se razmnožava jer ga koristi kao nutrijent. 

Buđ je neizgledna i ukoliko se duže vrijeme ne tretira može dovesti do oštećenja zidova, dekoracije i namještaja. Život u prostoru u kojem postoji buđ može biti opasno po zdravlje, pogotovo za djecu i starije osobe. Kako se razmnožava, buđ oslobađa sitne spore koje se kreću vazduhom. Neke vrste gljivica otpuštaju spore za koje su vezani mikotoksini i alergeni. 


Da bi buđ opstala i da bi se dalje razmnožavala potreban joj je konstantan izvor vlage kakav se na zidovima i plafonima obično javlja usljed prokišnjavanja, oštećene vodovodne cijevi ili kondenzacije. Kuvanje, tuširanje ili unutrašnje sušenje veša mogu pospiješiti širenje buđi jer dovode do povećane vlage u prostoru koja se u dodiru sa hladnim zidovima pretvara u kapljice vode. 

Savjeti za uklanjanje buđi

  • Tokom uklanjanja buđi potrebno je koristiti zaštitnu opremu, zaštitne naočare, gumene rukavice i zaštitnu masku. Tokom uklanjanja buđi preporučuje se otvaranje prozora, ali vrata bi trebala biti zatvorena kako se spore ne bi širile u drugu prostoriju.
  • Svi prekrivači, odjeća, plišane igračke i slične stvari koje su bile u kontaktu sa nuđi se trebaju spakovati u plastičnu kesu i odnijeti na pranje. Preporučljivo je koristiti profesionalnu uslugu hemijske čistione.
  • Za čišćenje buđi potrebno je pripremiti vodu kojoj treba dodati blagog deterđenta kao što je deterdžent za pranje veša ili tečni sapun za ruke. 
  • Uklanjanje buđi sa zidova se vrši krpom koje se prethodno nakvasi pripremljenom vodom. Buđ je potrebno čistiti laganim pokretima ruke kako se spore ne bi širile prostorijom.
  • Kada je čišćenje sa mokrom krpom završeno, zaostala vlažnost se uklanja suvom krpom. I jednu i drugu krpu je potrebno spakovati u plastičnu kesu i baciti.
  • Nakon čišćenja preporučuje se čišćenje kompletne prostorije sa mokrom krpom ili usisivačem kako bi se uklonile zaostale spore. 


Savjeti za prevenciju buđi

  • Redovno provjeravati zaptivnost svih prozora i vrata kako bi se otkrili potencijalni defekti ili oštećenja koja omogućavaju ulazak vode unutar objekta.
  • Nakon tuširanja potrebno je odmah očistiti svu zaostalu vodu sa poda.
  • Vlažnost vazduha u prostoriji bi se trebala kretati između 30-60%. Poželjno je posjedovati vlagometar uz pomoć kojeg bi bilo lakše kontrolisati vlažnost vazduha u prostoriji.
  • Najbitnija stvar je dovoljna cirkulacija vazduha kroz prostoriju. Potrebno je što češće provjetravati prostoriju kako bi bilo više svježeg vazduha i kako bi se smanjila vjerovatnoća pojave kondenzacije u prostoru.  
Crta Pročitajte još

  Uzrok nastanka vlage i kondenzacije u zgradama

  Zašto i kako se javlja kondenzacija na zidovima



17.05.2023. Gradnja


# buđ # kondenzacija # vlaga

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!