Načini slaganja parketa

Parket je jedna od najboljih opcija za oblaganje podova. Svrstava se u kategoriju toplih podova, proizvodi se od različtih vrsta drveta u razlčitim dimenzijama, jednostavno se ugrađuje i održava. U pogledu estetike, izborom lijepog drveta i rasporeda daščica postiže se veoma lijep izgled poda. U nastavku pročitajte više o slogovima parketa!

Brodski pod

Brodski pod je vrsta podne obloge koja se tradicionalno izrađuje od dasaka širine 8-18cm i dužine 4m, a koje su izrađene sa perom i žlijebom na dodirima. Danas se ovaj termin upotrebljava kao naziv sloga koji se primjenjuje za slaganje savremenih višeslojnih parketa. Nastavak dasaka vrši se naizmjenično u svakom drugom redu.

Riblja kost

Riblja kost je najčešće primjenjivan slog za slaganje klasičnih parketa. Ovaj slog je najstabilniji u odnosu na promjenu vlage i temperature u prostoriji, ali je njegova ugradnja malo komplikovanija. Daščice se polažu dijagonalno pod uglom od 45° u naizmjeničnim redovima i upravno na pravac dolaska dnevnog svjetla u prostoriju.

Ševron ili francuski slog

Francuski slog je vizuelno najsličniji ribljoj kosti. U ovom slogu daščice se polažu dijagonalno pod uglom od 45° ili 60° a svaka daščica se zasijeca zbog uklapanja. Oblaganje poda parketom u ovom slogu je cjenovno skuplje zbog većeg utroška materijala i zbog dodatne obrade izrezanih ivica. Više o postavljanju parketa u ševron slogu pročitajte ovdje.

Mozaici

Mozaik parket se radi od daščica parketa prethodno složenih u kvadratni oblik dimenzija 12x12cm koje mogu biti različitog dizajna poput šah polja.

Crta Pročitajte još

  Kako izabrati klasični parket

  Savjeti za održavanje parketa

  Šta treba znati o parket lajsnama

  Hoblovanje i lakiranje parketa



24.05.2023. Gradnja


# brodski pod # drveni pod # francuski slog # parket # riblja kost # slaganje parketa

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!