Poslovna zgrada zlata vrijedna

Fotografija: Klaus Mellenthin

Kako projektovati za sebe i ispunite stroge službene zahtjeve, obiman program sadržaja i visoke norme funkcionalnosti, kvalitet i ekološke uzore pokazao je Blocher Blocher Partners u novoj poslovnoj zgradi u Štutgartu. Zgrada se izvrsno uklapa u okolne postojeće zgrade a istovremeno se izdvaja svojim savremenim izgledom. Pod jednim krovom sada su smještene tri različite organizacije koji su prethodno bile raspoređene na različitim lokacijama u gradu. Osim arhitektonskog biroa, firma uključuje i granu za razvoj brend koncepta i agenciju za komunikaciju, korporativni dizajn i vizuelni marketing.

Na parceli u blizini centra grada na obronku, dimenzije nove zgrade odgovaraju prethodnoj zgradi. Bruto površina od 3.300 m² raspoređena je na tri puna sprata, suterenski objekat koji je izvan glavne zgrade i vrtni objekat. U zadnjem dijelu imanja nalazi se podrum s garažom. 

Fotografija: Klaus Mellenthin

U prizemlju glavne zgrade su tri konferencijske prostorije kao i sale za sastanke (kojih ima na svakom od spratova), biblioteka, radne sobe i male komunikacijske zone koje se povezane širokim hodnicima sa strane pristupne ulice. Kockarnica za osoblje je na nivou dvorišta, u vrtnom objektu. Dvorište je od kazina odvojeno kliznim staklenim zidom, tako da se na događajima može vrlo brzo transformisati u prostrano mjesto za okupljanje.

U sredini glavne zgrade je betonsko jezgro, u kome su toaleti, garderoba, čajna kuhinja, male prijemnice za osoblje, sobe za kopiranje. Lagana instalacija, inspirisana igrom Mikado, visi u vazdušnom prostoru atrijuma, dok iz njega na krov vodi filigransko čelično stepenište s kojeg se pruža široki pogled na okolinu. Time se stvorio otvoreni plan organizacije sadržaja koji je podijeljen samo potrebnim namještajem i staklenim pregradama. 

Fotografija: Klaus Mellenthin

Gornji sprat, koji je u početku bio planiran kao stan, opremljen je s nekoliko lođa iz kojih osoblje može uživati ​​u pogledu na bazen Štutgarta. Sva radna mjesta uređena su s pogledom na prirodu ili na krovove grada. Pejzažni arhitekta je odabrao raznolike žbunaste biljke poput jagoda, gipsofile, lavande i peonija. Vrt je osmišljen kao prostor koji zadržava korisnika i koji opušta.

Jasne linije, mnogo natur betona i izdašne trake prozora karakterišu zgradu izvana. Njena betonska fasada, dvostrukturalna, je izolovana, a površina je živopisno strukturisana koja svjedoči proizvodnom procesu i naglašava fasadnu materijalnost objekta. Drveni elementi izrađeni od mahagonija daju dubinu fasadnoj površini, vizualno smanjuju zatvoreni dio, a takođe nude i mogućnosti ventilacije jer se mogu otvorati ručno pored automatski vođenih zastora za zaštitu od sunca.

Fotografija: Klaus Mellenthin

Specifičnost zgrade od armiranog betona je njen krov. Arhitekti su iskoristili plastičnost betona i stvorili trodimenzionalni sklopivi krov koji ponovno interpretira propisani oblik zabatnog krova: preko unutarnje potporne ljuske nalaze se gotovi betonski elementi velikog formata dužine do osam metara i visine tri metra. Prelaz između krova i fasade obložen je vodoravnom metalnom trakom za odvodnju atmosferskih voda koja je oblikovana kao ugaoni spoj.

U birou, jedne od organizacija koja koristi zgradu, koristilo se puno betona. Osim betonskog jezgra zgrade, ostali su neobojeni i plafoni i drugi konstruktivni nosači. Podovi su obloženi cementnim estrihom. Zgrada se preko toplotne pumpe snadbjeva energijom iz tridesetpet bušotina u zemlji koje su na dubini do četrdeset metara. Zbog primjene kriterijuma Njemačkog vijeća za održivu gradnju i energetsku efikasnost arhitektonski biro je dobio predcertifikaciju u zlatu, čime je i njihova zgrada postala zlata vrijedna.




Fotografija: Klaus Mellenthin


25.02.2020. Gradnja


# arhitektonski biro # beton # betonski elementi # certifikat # drvo # energetski certifikat # kockarnica # niskoenergetska kuća # pasivna kuća # poslovna zgrada # zlato
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!