Skulpturalno stepenište

Fotografija: Quintin Lake Photography

Na periferiji glavnog grada ostrva, Palme de Majorke, ruski arhitekti iz Studija Mishin dizajnirali su Villa las Brisas kao dio posjeda od dva hektara, sa spa dijelom, zatvorenim i vanjskim bazenom. Građevinski ansambl raspoređen je na padini tako što se dvospratna glavna zgrada uzdiže iznad prostrane parcele kao polazište za daljnja planirana proširenja. Prednja strana je okrenuta prema jugu, ka Sredozemlju, sa velikim zastakljenim dijelom, dok ga brisoleji štite od direktnog sunca. Druga strana objekta je uokvirena metalnom mrežicom, koja je slična gabionu, napravljenoj od bakra koja okružuje biljke.

Zeleni gabioni, Fotografija: Studio Mishin

Kada je vila u velikoj mjeri privedena kraju, centralno stepenište je još uvijek nedostajalo kao spojni element među spratovima. Za dizajn je trebalo da se tema bakarnih gabiona koju su korišteni vani ponove unutra. Arhitekti su angažovali inženjere iz Arupa u Berlinu da izvrše strukturalno planiranje i osvjetljenje u okviru izrade centralnog stepeništa na južnoj fasadi.

Dizajnirali su skulpturalno stepenište napravljeno od nepravilno perforiranih bakrenih ploča čija je nosiva konstrukcija ostala skrivena. Centralno stepenište sa srednjom platformom povezuju tri nivoa. Ono ima oblik slova Z, koje je sa unutrašnje strane uglavnom zatvoreno: tri kraka stepeništa su pozicionirana paralelno, jedno iznad drugog, a dok četvrti krak se kreće dijagonalno između njih. Konstrukcija je od čeličnih nosača, koji su usidreni u betonsku međuspratnu konstrukciju, a ograde se sastoje od lijepljenih drvenih ploča, obloženih tretiranim bakrom. Njegova svijetla crvenkasto-smeđa boja je efikasno osvjetljena, dok paneli ugaonog oblika preklapaju se na način da kreiraju dinamičnu prostornu strukturu.

Skoro dvjesta kvadratnih metara kompozitnih panela je napravljeno za konstrukciju stepeništa. Otprilike 12.000 perforacija napravljeno je CNC sjekačem na mlaz vode. Osvjetljenje se vrši pomoću LED i optičke tehnologije da bi se minimiziralo održavanje. Staklena vlakna koja provode svjetlost pričvršćena su na unutrašnjost panela u zmijolikom obliku i povezana su na generatore koji su postavljeni na različite načine. Pored toga, optički kablovi su ugrađeni između stepenica i ograde, dok su čelični rukohvati i stubovi, takođe, prekriveni bakrom.

Fotografija: Quintin Lake Photography

Fotografija: Arup

Fotografija: Quintin Lake Photography

Fotografija: Quintin Lake Photography


23.04.2020. Gradnja


# stepenice # stepenište
Crta Izdvajamo
Želite promotivni članak na najposjećenijoj platformi arhitekture i građevinarstva u Crnoj Gori?

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!