Izmedju pruge i prometne ulice

Fotografija: Beppe Giardino

Projekat se odnosi na obnovu zgrada nastalu u dvadesetom vijeku, uklopljenu u niz zgrada koje su linearno raspoređene duž veoma prometne javne ulice. Iza njih, uske i duge parcele, razdvajaju niz zgrada od željezničke pruge. Projekt obnove i proširenja pokušao je da ispuni volumetriju koja je moguća, dodajući novi trapeziodni volumen na dvorišnoj strani. 

Fotografija: Beppe Giardino

Novi dio kuće, naslonjen na postojeći dio za cijelu širinu, podjeljen je na dva nivoa: donji za kuhinju i dnevni boravak, a gornji za spavaću sobu. Potpuno je pokriven ravnim krovom obloženim omotačem. Neprekidni, natkriveni balkoni omogućavaju pogled na zadnji vrt. Novi dio kuće, u cjelosti malterisan, predstavlja moderan karakter koji je u kontrastu sa okolnim zgradama. Otvori po punoj visini, njihova veličina i umetanje kliznih ploča u anodizovanom aluminijumu su dodatno pojačali ovaj kontrast.

Fotografija: Beppe Giardino

Na uličnoj strani je prednji dio, podeljen tačno po sredini, obložen sa dva različita materijala: jedan dio bijlim mramornim uskim i dugim trakama, vodoravno obeležen dubokom neprekidnom podlogom, a drugi postavljenim korten čelik pločama sa ofsetnim šarkom. U prvom slučaju mramorne trake, odvojene od trotoara ugaonom donjom trakom, nastavljaju da stvaraju neku vrstu suncokreta duž jednog prozora, djelimično otvarajući njegovo prisustvo i vraćajući kontinuitet na prednji dio. Isti mramoni premaz koristi se za maskiranje metalnih vrata koja sadrže brojila za gas i struju.

Fotografija: Beppe Giardino

Dio obložen kortenom, takođe, sadrži ulaze u kuću. Njihovo prisustvo pokazuje/kamuflira obloga koja se proteže cijelim prednjim dijelom, maskira podlogu na gornjem spratu. Ovaj premaz je sidren na potkonstrukciju napravljenu od omega traka dobijenih savijanjem istog dvomilimetarskog kariranog lima, koja se koristi za prednju stranu. Drška ulaznih vrata se izvlači u debljini pokrova.

Vijenac koji pokriva obje prednje strane je presvučen anodiziranim aluminijskim pločama, što naglašava materijalnu razliku koja odražava boju dva prednja dijela. Kontinuirana aluminijumska traka maskira kanal koji je unutar korpusa. Rezultat ovog rješenja je realizacija potpuno zatvorenog prednjeg dijela, svojevrsnog bunkera kroz koji se može zaštititi spolja, stvarajući sigurno mjesto za pronalazak zaklona.

Fotografija: Beppe Giardino

Fotografija: Beppe Giardino

Fotografija: Beppe Giardino

Nekadašnja ulična fasada

Fotografija: Beppe Giardino

Nekadašnja dvorišna fasada


20.05.2020. Gradnja


# čelik # korten # kuća # pruga # ulica
Crta Izdvajamo
Želite promotivni članak na najposjećenijoj platformi arhitekture i građevinarstva u Crnoj Gori?

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!