Vikendica u Alibunaru – moderno inspirisano tradicijom

Foto: Vesna Stojaković

Po projektu studija Modelart Arhitekti u malom banatskom mestu podignuta je kuća za odmor sa svim sadržajima potrebnim za boravak četvoročlane porodice.

Geometrija vikendice u Alibunaru inspirisana je tradicionalnom vojvođanskom kućom, postavljena podužno u odnosu na ulicu, čime je postignuta veća “otvorenost” kuće prema dvorištu. Želja investitora bila je da kuća i dvorište budu povezani u skladnu celinu, što je postignuto portalom dužine 9 metara koji dominira južnom, dvorišnom stranom kuće. Otvaranjem staklenog portala dnevni boravak se proširuje na prostor terase, a na ovaj način je omogućena dobra osunčanost unutrašnjosti kuće, kao i vizure prema dvorištu.

Kuća od 150 metara kvadratnih podeljena je na prizemlje i potkrovlje. Prizemljem dominira dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom, a iz ovog prostora se izlazi na terasu prema dvorištu. U prizemlju se nalazi i spavaća soba, koja ima poseban ulaz i kupatilo, pa može da funkcioniše kao nezavisna celina.

Na potkrovlju se nalaze tri spavaće, povezane galerijskim prostorom. Želja investitora bila je da svi ukućani povode što više vremena zajedno, što je rezultiralo otvorenim prizemljem gde dnevni boravak i trpezarija zajedno čine glavni prostor okupljanja.

Foto: Vesna Stojaković

Foto: Vesna Stojaković

Reflektujuća fasadna opeka

Blago reflektujuća crna fasadna opeka u kombinaciji sa tamnim crepom kao krovnim pokrivačem daje kući monolitan izgled, delimično razbijen žutim detaljima i staklenim površinama. Reflektujuća opeka daje različite efekte tokom dana, u zavisnosti od svetlosti i ugla posmatranja.

Enterijer okupan svetlošću

Kao kontrast tamnijoj spoljašnjosti, unutrašnjost kuće je znatno svetlija zahvaljujući svetlim tonovima i velikim staklenim površinama. Otvoreni deo dnevnog boravka s galerijom dodatno doprinosi upadu velike količine dnevne svetlosti, što je takođe bio jedan od zahteva investitora.

U potkrovlje su smeštene spavaće sobe i porodično kupatilo i ovaj deo kuće na najbolji način oslikava želju vlasnika da prostor ima što više dnevne svetlosti i dovoljno svežeg vazduha. Krovni prozori i svetlost koja dopire sa krova unose dinamičnost u prostor i na neči način uvode prirodu u unutrašnjost prostora. Svetlost nije statična, menja se kako dan odmiče i to ovom prostoru daje jedinstvenu atmosferu.

Ova porodična oaza mira privukla je veliku pažnju ostalih stanovnika ovog mirnog banatskog sela gde dominira tradicionalni način života. Rilak kuća, svojim modernim dizajnom zasnovanim na tradiciji, ipak je pronašla svoje mesto u komšiluku – poštujući tradiciju ali i želje vlasnika da ovaj prostor bude njihovo mesto za uživanje i odmor.

Projekat kuće Rilak doneo je birou Modelart Arhitekti iz Novog Sada glavnu nagradu na međunarodnom VELUX konkursu ”Bringing light to life 2018”.

https://bll.velux.com/en/

Foto: Vesna Stojaković

Foto: Vesna Stojaković

Foto: Vesna Stojaković

Foto: Vesna Stojaković

Foto: Vesna Stojaković

Projekat: Rilak’s Relax – kuća za odmor

Godina: 2015-2017.

Autori: Dejan Mitov, Jelena Mitov, Krsto Radovanović

Odgovorni projektant: Vladimir Bosančić

Saradnici: Aleksandra Pavlović, Milan Atanasković, Vladimir Mijović


13.07.2020. Gradnja


# krovni prozor # velux # vikendica
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!