Pješački most kao urbana znamenitost

100architects uvodi motiv „velike petlje“ (koji se odnosi na ukrštanje više načina kretanja kroz prostor grada), kao urbanistički prijedlog intervencije za obnovu pješačkog mosta u Šangaju. Ikonični most izgrađen je preko rijeke Suzhou 1997. godine, koji povezuje Jingan i Zhabei okrug. 2009. godine renoviran je kako bi omogućio dodatni pristup malim vozilima, kao što su bicikli i skuteri, poboljšavajući gradsku povezanost.

Most se proteže preko kilometra u dužinu kao uzdignuta platforma s koje se pružaju upečatljivi pogledi sa jednog od najreprezentativnijih područja grada. Međutim, trenutno je potcjenjena u poređenju s drugim mostovima, skrivajući svoju jedinstvenost i izvanredan potencijal da postane lokalna urbana znamenitost. Stoga prijedlog 100architects-a ima za cilj da most pretvori u događajni most koji prelazi grad, omogućavajući prolaznicima da dožive jedinstveno putovanje kroz jednu od najgušćih oblasti Šangaja.

Sivi asfalt ustupio je mjesto smjelim i svijetlim bojama, pretvarajući most u atraktivno uzdignuto šetalište. Projektantska odluka „velike petlje“ organizuje različite linije kretanja po bojama, stvarajući hijerarhiju različitih ritmova i koraka u kojima se most može preći. Dok prava traka u boji intezivno zelene definiše brzu stazu za bicikle i motocikle, namjerno je uveden vijugav put u rozoj boji kako bi se usporila pješačka cirkulacija. Kontrastna petlja koja podstiče pješake da se polako kreću, uživaju u putovanju i privilegovanim pogledima na gradski pejzaž Šangaja i rijeku Suzhou.

Kao pozadinska boja umirujuće plava definiše prostore u kojima se čovjek može zaustaviti i boraviti, susresti se s drugima. Od razgledavanja paluba do mjesta za piknik, predsoblja ili mini amfiteatra, nalaze se mjesta u ovim žutim džepovima gdje je postavljen kontrastni žuti urbani namještaj i gdje se odvijaju društvene funkcije. Pored toga, uvedene su i nove sadnice zelenila, bilo kao ukrasni elementi ili kao funkcionalni distanceri između moto-staze i pješačke staze.

Pored tih funkcija, neki od plavih dijelova mosta namjerno su ostavljeni prazni kako bi postali fleksibilni prostori, omogućavajući pojavu neformalnih noćnih tržnica – prodajnih tezgi. Novi dizajn ne mijenja trenutnu strukturu, već je unapređuje samo dodavanjem šarene obojene slike i funkcionalnih urbanih objekata. Na ovaj način su poboljšani i cirkulacioni sistem i funkcionalnost mosta.


04.08.2020. Gradnja


# boja # most # pjesacki most # znamenitost
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!