Fabrika čokolade u zamjenu za kuću
Fotografija: Eugeni Bach
U srcu malog gradića La Bisbal u Španiji, arhitekti Anna i
Eugeni Bach pretvorili su nekadašnju fabriku čokolade u
svijetlu ispunjenu, rezidencijalnu oazu. Prebivalište, koje se nalazi u istorijskom
bloku s kraja devetnaestog vijeka, prostorno je jedinstveno. Anna i Eugeni Bach
odlučili su da svaki sprat trospratnice urade drugačijom tehnikom. Dok se
prizemlje sastoji od metalnih greda koje podržavaju svod, prvi sprat je
napravljen od metalnih greda sa drvenom međuspratnom konstrukcijom. Krov je izrađen od velikih drvenih
greda koji nose tanku ploču od glinenih elemenata, a završen je krovom od keramičkih
pločica.
U stvaranju kuće, Anna i Eugeni Bach prilagodili su ono što
je u početku bio industrijski prostor u atelje i dom porodice - vrijednujući
ličnost originalne zgrade i njenu karakterističnu kamenu fasadu. Dok projekat
omogućava porodici da uživa u originalnim prostorima, on takođe uvodi male
modifikacije koje daju pogled na tri jedinstvena plafona, uprkos novoj distribuciji
prostora koja je zahtijevala stvaranje manjih prostorija. Sačuvano je
originalno stepenište, a na suprotnom kraju zgrade dodano je novo stepenište,
koje nudi fleksibilnu upotrebu i zajedničkih prostorija i soba. Na ovaj način
članovi porodice mogu uživati u dijelu kuće sa osjećajem privatnosti i
autonomije.
Fotografija: Eugeni Bach
Vanjski prostori prilagođeni su za novu upotrebu uzimajući u
obzir izvanrednu mediteransku klimu u regionu. Mali bazen u centru dvorišta
okružen je dnevnim boravkom u prizemlju, novim trijemom, kuhinjom i trpezarijom,
te terasom na prvom spratu. Na trijemu je postavljeno novo vanjsko stepenište,
što odražava fleksibilnost koja se nalazi u unutrašnjosti prostora.
Fotografija: Eugeni Bach
Fotografija: Eugeni Bach
Fotografija: Eugeni Bach
Fotografija: Eugeni Bach
Fotografija: Eugeni Bach
Fotografija: Eugeni Bach
Fotografija: Eugeni Bach
06.08.2020. Gradnja
# drvo # fabrika # kamen # kuća # rekonstrukcija