Atmosfera umjesto mašine

Fotografija: Jakob Schoof

"Atmosfera umjesto mašine" - ovim motoom arhitekti su opisivali cilj projektovanja za novo sjedišta firme u industrijskom području Lustenaua, u Austriji, nedaleko od Bregenza na švajcarskoj granici. Arhitektonski studio je aktivan gotovo 30 godina i sada ima deset filijala u Evropi i Aziji - ali ovo je prva poslovna zgrada koju su projektovali za sebe kao korisnike. Za arhitekte je bilo važno da u ovom projektu svoj stav izraze što iskrenije. Prozirne fasade, filigranske drvene letvice kojim su se služili u prošlosti ustupile su mjesto masivnoj arhitekturi, prozora postali su manji, a zidovi deblji.

Fotografija: Eduard Hueber

Takva odluka je dosegla visoku tačku u novoj zgradi u Lustenau: šestospratnica izgleda masivno koliko i monumentalno, bijela kocka s dubokim otvorima, a time i stvorena antiteza mnogim prethodno izgrađenim poslovnim zgradama unaokolo, u tkz. Industrijskom parku. Ne stoji da su one slabijeg kvaliteta samo što one pokazuju tipičnu paletu materijala karakterističnih za moderne poslovne zgrade: metal, beton i puno stakla.

Industrijski park u Lustaneu je prilično neuobičajeno mjesto za arhitektonsku djelatnost. Arhitekti svoj izbor objašnjavaju vrlo pragmatično: gradilište na jugu Milennium (Industrijskog) Parka nudilo je upravo urbanističku „tabula rasa“ koju arhitekti toliko vole kad žele dati strukturalni odgovor, što je više moguće neometano, slobodno.

Fotografija: Eduard Hueber

Arhitekti su odlučili ovaj prazan prostor ispuniti bijelim šljunkom, metalnim ugradbenim vodenim bazenima i novozasađenim redovima drveća prema svojim idejama, izloživši tako bijelu kocku sa svih strana, a da je nisu potpuno izolovali od okoline. Arhitekti su sebi dozvolili samo jedan, vrlo suptilan trik kako bi razbili monolitni oblik: kocka je vrlo lagano iskrivljena na drugom i trećem spratu, kao da  je hirurg napravio rez skalpelom i dopustio da tkivo nakon toga ponovno izraste, lagano pomaknuto jedno prema drugome.

Fotografija: Eduard Hueber

Ono što ovu zgradu dodatno čini zanimljivom je da je projektovana bez grijanja, hlađenja i  ventilacijskog sistema, a samim time i bez svega što se čini neophodnim u izgradnji poslovnih prostorija u svrhu maksimiziranja udobnosti. Jedini izvori toplote u zgradi su oni koji su ionako neminovno prisutni: sami korisnici (svaka osoba ima prosječnu toplotnu emisiju od 80 vata), kao i računari, kopirni uređaji i aparati za kafu.

Pokazati da se to može učiniti „bez“ nije najmanji izazov za inženjere i sve one koji su, prema mišljenju mnogih arhitekata, u posljednje vrijeme zgradu previše zakomplikovali zbog prekomjerne tehnologije.

Fotografija: Eduard Hueber

Korisnici zgrade nisu izloženi manjku udobnosti. Radnog naziva, zgrada "2226" odgovara rasponu temperature u kojem bi se unutarnja klima u zgradi trebala ostvariti na potpuno prirodan način - između 22 i 26 stupnjeva celzija. Dakle, nova je zgrada je pasivna zgrada u stvarnom, izvornom značenju riječi. Ogromna toplotna masa osigurava potrebnu temperaturnu stabilnost: vanjski se zidovi sastoje od opeke, debljine 76 cm, podijeljene na unutrašnji, 38 centimetara debeli sloj nosivih vertikalno perforiranih opeka i vanjskih 38 centimetara izolacijske opeke s većim postotkom perforacija. Zidovi su s obje strane dobili glatki krečni malter koji će - tako se nadaju arhitekti - s vremenom postati tvrđi i otporniji na prljavštinu. Cilj je fasade poštedjeti rasta algi i lišajeva.

Fotografija: Eduard Hueber

Unutrašnji zidovi, pa čak i osovina lifta kuće takođe su izrađeni od opeke. Podne ploče, s druge strane, sastoje se od prefabrikovanih betonskih dijelova. Zatim je stvoren šuplji pod uz pomoć letvica, koji se na vrhu završava drvenom oplatom, slojem izolacijske zaštite od buke i estrihom od anhidrita. Zadnji je završni sloj i služi kao korisna površina i još uvijek djeluje besprijekorno na područjima koja još nisu unajmljena: arhitekti nisu osigurali kablovske utičnice na licu mjesta. Ako je negdje potreban električni priključak, korisnici bi trebali jednostavno izbušiti rupu kroz gornji sprat u šupljinu, a zatim položiti kablove po potrebi. 

Fotografija: Eduard Hueber

Fotografija: Eduard Hueber


25.08.2020. Gradnja


# malter # opeka # pasivna kuća # poslovna zgrada
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!