U Teheranu se i ovako stanuje

Fotografija: Farshid Nasrabadi

Stambenu zgradu Andarzgoo projektovao je studio Ayeneh za lokaciju u blizini bulevara Andarzgoo - živahnog, luksuznog dijela na sjeveru iranske prijestonice.

Blok stoji na uskoj uličici u blizini drugih zgrada različite visine i materijala, pa su arhitekti odlučili da mu daju jednostavnu, uzdržanu spoljašnjost.

Susjedne zgrade su haotično izgrađene, pa je polazište bilo stvoriti neutralnu, nenametljivu fasadu kako bi se aleji dao mirniji kvalitet. Njihova strategija prvenstveno je bila usmjerena na izbjegavanje složenih slika.

Šestospratnica ima mali parking u prizemlju i po jedan stan na svakom od spratova iznad. Tu je i podrum u kome se nalaze teretana, tehničke prostorije i ostava.

Lokalna pravila o zoniranju spriječila su arhitekte da projektuju balkone na pročelju zgrade, pa su umjesto toga u svaki stan umetnuli duboko zastakljena udubljenja ili unutrašnje terase preko kojih svjetlost i ventilacija se integrišu u dnevne prostore.

Ove providne zapremine mogu se koristiti za čuvanje biljaka, a takođe mogu biti i prijatno mjesto za sjedenje, opuštanje...

Pet apartmana imaju otvoreni dnevni boravak i trpezariju sa prednje strane, a tri spavaće sobe i dva kupatila smještena su sa sjeverne strane i poređani u obliku slova C oko praznine kako bi se osiguralo da dobiju odgovarajuću dnevnu svjetlost.

Fotografija: Farshid Nasrabadi

Noćne prostorije pozicionirane su pozadi, a dnevne duž glavne fasade, koja je okrenuta ka jugozapadu, kako bi unijeli sunčevu svjetlost unutar glavnog životnog prostora.

Da bi kontrolisali direktnu sunčevu svjetlost sa zapada koja popodne duboko prodire u stanove, arhitekti su dodali drvene rolete. Ovi elementi su smješteni u ravni sa granitnom fasadom.

Stvorena je  pokretna drvena školjka sa letvicama koje su u savršenom skladu sa grebenastom kamenom fasadom.

Roletne stambene zgrade Andarzgoo napravljene su od Thermowood - bora koji je termički obrađen da bi poboljšao stabilnost, čineći ga pogodnim za klimu u Teheranu, gdje se prosječne temperature mogu kretati od jednog stupnja zimi do 37 stepeni celzijusa tokom cijele godine.

Fotografija: Farshid Nasrabadi

Arhitekte su koristile fabričke odsječke granita za fasadu zgrade, koji su položeni u trake različitih dubina kako bi se stvorila grebenasta površina.

Težnja je bila da ravna fasada ima teksturu tako da se čini jednoobraznom. Pored toga korišćenje odsječaka granita omogućilo je da se smanje troškovi gradnje.

Grebenasta granitna površina se takođe nastavlja unutra na nekim od zidova kako bi se stvorila vizuelna veza između unutrašnjosti i vanjštine.

Konstrukcija zgrada je izgrađena od čelika i trebalo je godinu dana za izgradnju. Korišćenje betonske konstrukcije učinilo bi proces gradnje dužim. Štaviše, čelik je omogućio bolju preciznost što su i impresije arhitekata. 

Fotografija: Farshid Nasrabadi

Fotografija: Farshid Nasrabadi

Fotografija: Farshid Nasrabadi

Fotografija: Farshid Nasrabadi


29.09.2020. Gradnja


# bor # drvo # granit # stambena zgrada # stan

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!