Šta treba znati prije kupovine česme za sudoperu

Dvije ili tri cijevi, centralni ili protočni bojler, niskomontažni ili visokomontažni, visoki ili niski pritisak? Tip vodovodne instalacije određuju kakvu je česmu potrebno kupiti. Šta sve treba znati prije kupovine česme za sudoperu.

Baterija je dio vodovodne instalacije. Vodovodnu instalaciju čine cijevi, cijevni priključci, cijevni zatvarači (baterije, ventili i zasuni) i potrošači (bojler, vodokotlić, sudopera, kada...). Baterija kao cijevni zatvarač služi za kontrolu ispuštanja vode. Za sudopere se koriste baterije sa dvije ili tri cijevi. Koju treba ugraditi zavisi od tipa vodovodne instalacije, odnosno od vrste i pozicije bojlera.


Baterija sa tri cijevi koristi se za instalaciju niskog pritiska, dok se baterija sa dvije cijevi koristi za istalaciju visokog pritiska. U slučaju da je topla voda do slavine sprovedena direktno iz vodovoda, odnosno centralnog bojlera koji se u novogradnji najčešće nalazi u kupatilu, onda je u pitanju visoki pritisak i kao što smo rekli koristite slavinu sa dvije cijevi. Slavina sa tri cijevi nikada se ne vezuje direktno na mrežu već na plastični kazan ili bojler sa niskim pritiskom koji je najčešće niskomontažni i nalazi se ispod sudopere. Novija tehnologija su protočni bojleri koji rade pod pritiskom, omogućavaju instalaciju slavine sa dvije cijevi a nalaze se ispod sudopere.

Protočni bojler novije tehnologije sa slavinom.

Kako funkcioniše baterija sa tri cijevi?

Baterija sa tri cijevi ima jedan dovod vode. Kroz taj dovod (cijev 1), pod pritiskom iz mreže, ulazi hladna voda u slavinu. Kada pustimo toplu vodu, hladna voda koja je iz cijevi 1 stigla do slavine, ide u cijev 2. Cijev 2 je zapravo veza između slavine i bojlera. U bojleru hladna voda 'gura' toplu vodu iz bojlera i putem cijevi 3 topla voda ide nazad do slavine. Ako pustimo hladnu vodu na slavini onda ta voda ide direktno iz cijevi 1 – ne prolazi kroz bojler.

Kako funkcioniše baterija sa dvije cijevi?

Baterija sa dvije cijevi ima dva dovoda vode – jedan za toplu i jedan za hladnu vodu. Kroz ta dva dovoda voda je sprovedena direktno iz vodovoda, odnosno centralnog bojlera i tada je riječ o visokom pritisku. Bojleri sa visokim pritiskom su visokomontažni i uvijek imaju sigurnosni ventil na osnovu čega ćete utvrditi da je potreba baterija sa dvije cijevi.  

Crta Pročitajte još

  Koji način ugradnje sudopere odabrati

  Koji su najbolji materijali za kuhinjske sudopere

  Prednosti i mane granita i kvarca u kuhinji

  Staklo za kuhinje: kako ga odabrati, postaviti i održavati i koliko to košta

  Šta treba znati prije kupovine česme za umivaonik



09.10.2020. Gradnja


# česma za sudoperu # česma za umivaonik # enterijer # kupatilo # namještaj i oprema # slavina

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!