Diskontinuitet kontinuiteta

Fotografija: Adrià Goula

Gironella je opština koja je tokom posljednjih decenija porasla ispod njenog istorijskog centra. Rijeka Llobregat dijeli srednjovjekovni centar koji se nalazi na vrhu 20 metara visokog brda na desnoj obali rijeke, gdje je postavljen srednjovekovni zamak, čija je utvrda proglašena kulturnom baštinom i savremeni dio Gironelle koji je smješten na lijevoj strani rijeke pored puta koji povezuje Barselonu sa Bergom, na pogodnijoj i ravnoj topografiji, koja je omogućila širi urbani rast.

Fotografija: Adrià Goula

Vertikalni prelom od 20 metara između starog i novog dijela grada ujedno je stvorio i socijalno odvajanje. Tokom godina istorijski centar je opustošen zbog poteškoća u pristupačnosti. Uske stepenaste ulice koje vode do trga Vila predstavljale su ogroman napor za starije i djecu. Prijedlog uključuje uvođenje novog pristupa istorijskom centru kako bi se poboljšala urbana povezanost između dva dijela grada, povećala upotreba starog grada i izbjegla socijalna segregacija što bi redukovalo urbani diskontinuitet.

Fotografija: Adrià Goula

Rječnu fasadu Gironelle čini niz srednjovekovnih ostataka koji znače graditeljsko i istorijsko nasljeđe za grad, baš kao i objekti koji su nastali usljed industrijske kolonije s početka dvadesetog vijeka duž rijeke. Prijedlog arhitekata nastoji da se s poštovanjem integriše novi sloj u istorijskom sjećanje mjesta. Zato su predložili da pozicija lifta bude na strateškoj tački staze Cal Meter, kroz koju su ljudi nekada dolazili do tekstilne industrije. Lift će poboljšati pristup starom gradu, ali će takođe biti okidač za oporavak korišćenja ovog drevnog rječnog prolaza koji nudi novi urbani kontinuitet sa javnim prostorom na Trgu Vila.

Fotografija: Adrià Goula

Namjera arhitekata je da uspostave komunikaciju sa svim postojećim u prostoru intervencije, poboljšavajući odnos sa tekstilnom industrijom i prepoznajući zeleni zonu kao javni prostor. Zbog toga su lift materijalizovali  sa 3 različita materijala: čelik, opeka i staklo.

Fotografija: Adrià Goula

Čelična konstrukcija je u potpunosti izvedena u lokalnoj radionici koja je premještena u radni prostor u 4 tranše koje su postavljene u 4 različita dana. Sastoji se od 80 cjevastih stubova i 80 cjevastih prstenova postavljenih na svakih 1,5 metara. Pojedini profili L 100 zavareni na prstenove omogućavaju nošenje opekarskih elemenata.

Fotografija: Adrià Goula

Rešetka izrađena od cigle sa rupama postavljena je na bočnim stranama i pokriva 16 gornjih metara. Izbor ovog kućišta odgovara, s jedne strane, njegovoj ulozi kao solarnog filtra koji istovremeno nudi poroznost, ulaz svjetlosti i ventilaciju u kućište lifta. S druge strane, sam izbor dematerijalizuje strukturu puštajući svjetlost da prolazi preko njega izazivajući pojavu lakoće koja je u suprotnosti sa neprozirnošću koja je se percipira u udaljenijoj tački posmatarnja.

Fotografija: Adrià Goula

Rešetka zatvara tri od četiri strane konstrukcije. Unutrašnje lice je otvoreno, omogućavajući vizuelni odnos sa kamenim zidom tokom čitavog putovanja.

Donjih 8 metara kućišta je zastakljeno. Njegova transparentnost obezbjeđuje blisku vezu sa rječnom stazom Cal Meter i njenim drvećem, koje stvaraju veličanstveno područje sjenki koje se mijenjaju sa godišnjim dobima. Da bi se favorizovao odnos između lifta i aktivnosti koje se odvijaju na trgu, fasada lifta prema njemu napravljena je od stakla.

Fotografija: Adrià Goula

Fotografija: Adrià Goula

Fotografija: Adrià Goula

Fotografija: Adrià Goula

Fotografija: Adrià Goula

Fotografija: Adrià Goula

Fotografija: Adrià Goula

Fotografija: Adrià Goula

Fotografija: Adrià Goula

Fotografija: Adrià Goula

Fotografija: Adrià Goula


05.11.2020. Gradnja


# čelik # dizalo # lift # opeka # staklo # stari grad # uspinjaca

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!