Otkrio je zaboravljeno

Kuća koju je Pino Pizzigoni projektovao 1964. godine za umjetnika Claudio Nanija predstavlja fini rezultat izvanredne studije prostornog kvaliteta koju je tokom čitave svoje karijere sprovodio ovaj arhitekta iz Bergama, a koji se vješto i razumno koristio formalnim kompozicijskim elementima sa dubokim znanjem tehnike i konstrukcije.

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Svakog arhitektu neizbježno privlače manje ili više novija djela drugih arhitekata. Ovo je implicitni uslov naše profesije. Često su prve fascinantnosti, one naivnije, povezane sa početnim poznanstvima oko djela međunarodno priznatog majstora, prvi put sretanih na stranicama istorijskih knjiga. Ali s godinama, sa svakodnevnim iskustvom, naučite da posmatrate stvari onakve kakve zaista jesu i, povremeno, pravite neočekivane susrete, otkrivajući to, čak i mnogo bliže vama, u manje ili više dubokim naborima provincije, možete pronaći djela sa velikim šarmom i privlačnošću koja mogu postati stvarne opsesije: shvatate konceptualnu snagu koja ih je generisala i, istovremeno, razoružavajuću jednostavnost i eleganciju koju još uvek uspjevaju da prenesu i predstave. To se dogodilo u mom susretu sa djelima Pina Pizzigonija. Mnogi Pizzigonijevi projekti, bilo da su završeni ili ne, predstavljaju otvorene eksperimente: „testove“ na temu življenja sa velikom svježinom i relevantnošću, na kojima je moguće napraviti razmišljanja i operativne interpretacije. Kuća za slikara-vajara Claudija Nanija svakako predstavlja sretan primjer odnosa klijenta i arhitekte.

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Klijent je umjetnik, a projektant je jedna od najosobenijih figura arhitektonske kulture Bergama nakon Drugog svjetskog rata: arhitekta posvećen kontinuiranoj potrazi za novim načinima zamišljanja prostora pomoću alata perspektive, tehnike i forme. Zanimljiv aspekt njegovog rada odnosi se na neka konstruktivna pitanja i pitanja realizacije koja Pizzigoni namjerno ostavlja otvorenim: pitanja suočena sa klijentom i riješena u skladu sa postupkom međusobne kontaminacije; skup izbora stvorenih transkripcijama u skladu sa početnim projektom i u skladu sa prirodom okoline.

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Projekat je rođen krajem 1963. Pizzigoni je pozvao Claudija Nanija da radi na oltaru crkve Longuelo, koji je projektovao, a u zamjenu za ovo djelo arhitekta je Parreovu kuću projektovao kao mjesto za odmor za umjetnika i njegovu porodicu. Konačni projekat je iz 1964; izgradnja se završava 1965.

Kuća se nalazi u Val Seriani, na lokalitetu Sant’Alberto, na teritoriji Parre, odmah iznad puta u dolini koji vodi prema Ardesio. Iza nje su padine Monte Alino, dok ispred nje teče rijeka Serio koja se na ovom području proteže u prostranu aluvijalnu ravnicu omeđenu na jugu šumom Clusone.

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Zgrada se nalazi na kraju izduženog travnjaka. Bez značajnih promjena u krajoliku, izgrađena je kao blok zabijen u kosinu. Kompaktni volumen proteže se prema dolini kroz tri velika otvora, u obliku strčećih volumena orijentisanih na privilegovani pogled na predio. Ova tri velika prozora postaju glavna tema projekta: to nisu jednostavni otvori, već prostori koji definišu i organizuju glavne prostorije kuće.

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Projekat je dio istraživanja koje je Pizzigoni sproveo u kasnijem periodu svog života - umro je 1967. godine - na ravnoteži zgrade i mogućim podudarnostima između strukture i arhitekture. Prema Pizzigoniju, gravitacija - težina masa - nije toliko problem koji treba riješiti, već resurs za stvaranje novih strukturnih mehanizama i, prema tome, novih načina za izgradnju prostora. U kući Nani stepenište, zatvoreno u zidove, nije samo distributivni element već i strukturni element u obliku velikog šupljeg stuba. Zajedno sa dva druga stuba, on formira uravnoteženi sistem sposoban da se suprotstavi silama opterećenja uz pomoć greda koje crtaju trodimenzionalni rešetkasti sistem izrađen od izostatičnih trouglova.

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Ovaj rad na strukturi je postavljen na važan Pizzigonijev interesovanje u perspektivi, zamišljen kao alat za upravljanje svemirom. Projekat je generisan trodimenzionalnom vizijom: kuća je postavljena u središte sfere. Predio ga kvalifikuje i prolazi kroz njega; linije za projekciju crtaju njegove profile i zapremine, uz potpunu vizuelnu kontrolu pravila perspektive.

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Tlocrt zgrade upisan je u kvadrat od 11,50 m sa svake strane. Planimetrijski crtež predstavlja varijacije na svakom od četiri nivoa. Jedini elementi koji ostaju konstantni su stepenišni blok postavljen u središte postrojenja i potporni zid smješten prema planini. Pristup unutrašnjosti kuće je na zapadnoj strani i vodi sa nivoa dvorišta direktno u dvostruki visinski prostor ateljea, dok se drugi ulaz nalazi pozadi u nivou dnevnog boravka. Završni elementi unutrašnjih prostora obogaćeni su štukaturnim ukrasima i drvenim oblogama koje je dizajnirao i kreirao sam klijent. „Zgrada“, prema Klaudiju Naniju, „nastaje iz tačke u prostoru koja, šireći se, zrači sferno, formirajući linije, površine, zapremine i prostore upotrebe, spektakularno vanjske i unutrašnje. Ovo je ideja koja stoji iza projekta.

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Pizzigoni: stvaranje svojevrsnog kaleidoskopa sa kojeg će se videti pejzaž, skulptura naseljena usred prirode. Pizzigoni se smjestio u sjeverni kut kopna, osvrnuo se, posmatrajući planine i prostranstvo pejzaža ispred sebe, i rekao mi je da je ovo pravo mjesto, „ovdje naslanjamo leđa“: naslon napravljen od obrubljenog, valovitog zida, koji je morao biti moćan i masivan, kako bi se izbjeglo kontinuirano slijeganje kosine. Poput farmera koji koristi nestalne materijale za terase i stvaranje travnjaka za obrađivanje na kosim stepenicama, kuća je prostor ukraden od prirode. Pizzigoni je uzeo prirodni pejzaž koji nije bio ni lijep ni ružan, bio je surov i oštar i pretočio ga u arhitekturu “.

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Kuća Nani je jedinstvena arhitektura u kojoj koegzistiraju suprotne misli i napetosti. Elementi lokalne tradicije - poput tipa suhozidanih blok kuća, nadvišenih prozora planinskih kuća - postavljaju se na druge teme izvedene iz današnjeg vremena, poput armiranobetonske rešetkaste konstrukcije i velikih prozora koji se nastavljaju u spuštene prostorije.

Prema planini, kuća se čini tvrdom i neprobojnom: visoki izloženi kameni zid proboden je malim kvadratnim prozorima. Slika zadnjeg dijela je slika utvrđene zgrade, dok nizvodno, prema suncu, volumen gubi svoju ljusku od kamena, otvarajući se i pokazujući svoj mekši dio, svoj trbuh. Sa ove strane, tri suspendovana kristala bijelog betona uvlače sjenke i svjetlo u prostor, čineći domaću dimenziju življenja u središte pejzaža.


Iz knjige “Kuća za umjetnika”, Gianluce Gelminija



Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI

Fotografija: CN10ARCHITETTI


10.11.2020. Gradnja


# arhitekta # beton # drvo # kamen # kuća # planina # selo # umjetnik
Crta Izdvajamo
Želite promotivni članak na najposjećenijoj platformi arhitekture i građevinarstva u Crnoj Gori?

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!