Iza gvozdene zavjese

Fotografija: Bas Princen

Bukvalno. Gvozdene mrežaste zavjese se podižu kako bi se pružio uvid u performanse unutar ovog tradicionalnog muzičkog centra koji je projektovao Studio Kersten Geers David Van Severen za ostrvo Muharrak u Bahreinu.

Kancelarija Kersten Geers, David Van Severen, sa sjedištem u Briselu, dobila je zadatak da projektuje par kulturnih centara za Bahrein - arhipelag od 33 ostrva u Arapskom zalivu - kao dio urbane obnove zemlje.

Fotografija: Bas Princen

Poznate kao Dar Al Jinaa i Dar Al Riffa, zgrade se nalaze u Muharaku. Stari grad je nekada bio centar Bahreina, a sada je poznat po svojoj tradicionalnoj muzici i umjetnosti. Arhitekte su odabrale sličan stil za dovršetak ova dva centra, što je podrazumjevalo obnavljanje postojeće kuće, poznate kao Dar, i dodavanje prostora za zajednicu Majlis. Ovaj prostor, koji su arhitekte uporedili sa Majlis-om (majlis je arapski i persijski termin koji znači „savjet“, a koristi se za opisivanje različitih vrsta posebnih skupova među zajedničkim interesnim grupama, bilo administrativnim, socijalnim ili vjerskim u zemljama koje imaju jezičke ili kulturne veze sa islamskim zemljama, termin se koristi za privatno mjesto (salon) u kome se primaju i ugošćuju gosti), postao je domaćin tradicionalnih muzičkih predstava.

Fotografija: Bas Princen

Kao što je prikazano u Dar Al Jinaa, prvom centru koji je završen, konstrukciju čine betonski stubovi prekriveni konzolnim platformama prevučenim čeličnom mrežom. Veo u potpunosti pokriva zgradu koja se uzdiže na tri sprata i sužava prema vrhu, pružajući hlad zastakljenim zidovima za vrijeme vrućeg pustinjskog vremena.

Gvozdena zavjesa sakupljena u rubove na dnu obavještava kada se u prizemlju održavaju predstave.

Cijela zgrada je pokrivena bešavnom gvozdenom mrežom koja pruža zaštitu od oštrog pustinjskog sunca i transformiše zgrade u zagonetne predmete, koji vire iz gustog bahreinskog urbanog lavirinta. Kada se zgrada koristi, veo se podiže kako bi prolaznicima omogućio uvid u predstave iznutra.

Fotografija: Bas Princen

Drveni okviri sa šarkama okružuju zastakljene otvore koji unutrašnji prostor objekta otvaraju prema ulici ispred ili dvorištu pozadi. Perforirane drvene roletne ugrađene su iza otvora da pružaju privatnost i tamu kada je to potrebno. Arhitekte su stepenice, toalete i tehničke prostorije postavili u kutije na nivou vanjske platforme kako bi glavni prostor bio što otvoreniji. Na spratovima se nalaze kancelarija i manja muzička soba.

Fotografija: Bas Princen

Dar Al Jinaa i Dar Al Riffa su dvije slične zgrade. Ambicija je dati javno lice drevnoj zajednici ribara bisera i njihovim muzičkim i kulturnim tradicijama. Svaki projekat se sastojao i od obnove postojećeg Dar-a („kuće“) i novog, dodatog Majlisa („kolektivna soba“). Medžlis (majlis) se koristi kao zajednički prostor za tradicionalne muzičke predstave. Obje zgrade se sastoje od jednostavne strukture okruglih betonskih stubova i platformi. Pravougaone preklopne staklene fasade, opremljene perforiranim drvenim roletnama, stvaraju intimne unutrašnje prostore na platformama. Stepenice, sanitarne kutije i tehničke instalacije se smještaju na vanjske platforme, formirajući namještaj koji ovu jednostavnu strukturu čini funkcionalnom.


26.11.2020. Gradnja


# kuća # muzički centar # muzički forum # rekonstrukcija # tradicija
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!