Hotel na litici

Hotel Kandalama izgrađen je na periferiji Dambulle, Šri Lanka. Naručilac hotela  je Aitken Spence Hotel Group koji je posvećen za turiste koji posjećuju obližnji grad Sigiriia. Iako su naručioci prvobitno namjeravli da izgrade hotel u blizini Sigirije, arhitekta Bawa je insistirao da se hotel umjesto te lokacije smjesti jedanaest kilometara jugoistočno od istorijskog grada ka stijenama. Dodatna udaljenost štiti neposrednu okolinu kulturnog lokaliteta i omogućava slikovite vizure na spomenik preko horizonta jezera Kandalama.

Predvorje glavnog ulaza nalazi se na kraju privatnog puta dugog 2,7 kilometara koji se od sekundarne arterije koja vodi nazad do centra grada sjeverno odvaja. Od najranije razvojne faze projekta, Bawa je bio zainteresovan za razvoj prostornog i vizuelnog niza zbivanja koji kulminira otkrivanjem dalekog pogleda na spomenik Sigiriia tek nakon ulaska u hol hotela. Jedna od najljepših karakteristika hotelskog dizajna je veliki trijem nalik pećini na zapadnoj strani litice oko koje se hotel ovija. Gosti ulaze u hotel ispod ove ogromne kose nadstrešnice koja se naginje prema ulazu u stisnutu, zatvorenu stazu. Posjetilac se vijuga kroz zatvoreni prolaz sličan tunelu, zajedno sa zidom obloženim gromadama, iznenada otkrivajući oslobađajuću prostranost predvorja na otvorenom i njegov panoramski pogled prema sjeveru preko rezervoara Kandalama. Bawa je zamišljeno koreografisao ovaj proces dolaska kako bi produžio i dramatizovao prag između ulaznog dijela zaklonjenog drvećem i spektakularnih pogleda koje predvorje hotela vješto uokviruje.

Politički pritisci uticali su na plan projekta nakon faze idejnog rješenja, pošto je postalo poznato da se planira da se dijelovi istočnog krila hotela zadrže u posjedu koje pripadaju starom budističkom manastirskom okrugu. Plan je restrukturiran kako bi se smanjila veličina istočnog krila za goste, što je zahtjevalo izgradnju drugog krila za goste jugozapadno od ulaznog predvorja. Ova promjena bila je veliko razočaranje za arhitektu, jer je njegova namjera oduvijek bila da ulazno predvorje bude prva zgrada vidljiva tokom dugog uspona do hotelskog kompleksa. Iako je zapadno krilo vidljivo sa ulaznog puta, ono je bilo jako kamuflirano sadnjom kako bi se minimalizirao njegov vizuelni uticaj na gosta koji dolazi, tako da na kraju ne umanjuje značajno projektantsku viziju.

Konačni projekt hotela se sastoji od tri osnovna dijela u složenoj višespratnoj zgradi koja se drži strme izbočine stijene koja čini njegov istočni rub. Zgrada je nepravilnog oblika dugačka približno 430 metara, mjereno duž centra zakrivljenog plana i široka između 4 i 55 metara. Zajednički sadržaji kao što su predvorje, restorani i bazeni nalaze se u nizu širokih terasastih prostora u centru kompleksa, dok uski nastavci na istoku i jugozapadu javnog jezgra sadrže sobe za goste. Istočne sobe su takođe poznate kao krilo Sigiriia i pružaju daleki pogled na stijenu Sigiriia preko horizonta rezervoara Kandalama. Ovo krilo se prostire na 100 metara prema istoku predvorja i uključuje četiri sprata soba za goste. Krilu Sigiriia se pristupa preko drugog od tri nivoa predvorja, koji se nalazi na istoj nadmorskoj visini kao i posljednji sprat gostinskih soba. Preostala tri nivoa smještaja za goste spuštaju se niz liticu prema rezervoaru Kandalama.

Budući da je jedan od ranijih Bawinih koraka ka minimalizmu u detaljima zgrada, dizajn hotela Kandalama bio je šokantan za poštovaoce narodnog uticaja vidljivog u njegovim prethodnim projektima. Međutim, suptilnost same arhitekture efikasno pretpostavlja dramu topografije sa litice i poglede koji oduzimaju dah. Neke od arhitektonskih razlika između hotela Kandalama i drugih projekata studija Bawa takođe su logične kada se uzme u obzir arhitektonska nepokolebljiva posvećenost izgradnji klimatski odgovarajuće arhitekture. Hotel Kandalama nalazi se u centralnoj suvoj zoni Šri Lanke, za razliku od mnogih drugih Bawinih zgrada na vlažnim mjestima na obali okeana, pa se stoga njegov dizajn mora prilagoditi drugačijoj klimi. Iako su kosi krovovi neophodni u priobalnim područjima koja obiluju kišom, ravni krovovi u Kandalami dobro funkcionišu u suvoj klimi i manje su materijalno intenzivni. Međutim, neke razlike između ovog projekta i ranijih njegovih radova su isključivo estetske i odražavaju razvoj filozofije ličnog dizajna arhitekte. Hotel Kandalama slijedi model njegovih kasnijih projekata, u kojima većina ukrasa potiče iz skulptura i umjetničkih djela drugih umjetnika raspoređenih oko zgrade. Detalji same arhitekture ostaju očigledno, ali skladno artikulisani u neutralnim tonovima i prirodnim materijalima, uključujući bijele betonske zidove, betonske stubove obojene crnom bojom i drvene ili gvozdene ograde.

Hotel Kandalama se smatra jednim od najvažnijih Bawinih djela, jer tako jasno pokazuje njegov talent za stvaranje afektivnih prostornih sekvenci i arhitektonskog narativa. Hotel je trebao da služi kao zgrada iz koje se pruža pogled na netaknuti pejzaž sliva Kandalame, pa je stoga lakoća arhitektonske artikulacije odgovarajuća i uspešna strategija projektovanja. Hotel takođe posjeduje inovativne građevinske tehnologije i sisteme dizajnirane da ublaže uticaj djelovanja zgrade na životnu sredinu na slivu obližnjeg jezera. Hotel Kandalama odličan je primjer kako se turistički objekti mogu uspješno integrisati u nerazvijeni pejzaž, njegujući uvažavanje prirodnih ljepota ambijenta, umanjujući negativne posljedice po životnu sredinu.


10.12.2020. Gradnja


# hotel # priroda # sadnjajegradnja # šuma # životna sredina

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!