Brinuti o radnicima

Fotografija: Takumi Ota

Projekat poslovne zgrade smješten u četvrti Kojimachi, u središnjem Tokiju, jedan je od najnovijih projekata arhitektonskog studija Nendo, koji je osnovao i vodi arhitekta Oki Sato. Jedanaestospratni toranj projektovan je da provocira konvencionalne poslovne zgrade u gradu.

Zgrada ima staklene zidove isprekidane nasumično postavljenim balkonima ispunjenim biljkama, pružajući radnicima korisni vanjski prostor, podstičući prirodno svjetlo i ventilaciju unutar prostora. Drvenu rešetku koja opšiva objekat osmislio je Nendo kao potporu otvaranju zgrade. Oblikujući vizuelno zanimljivu fasadu, rešetka pruža optimalnu strukturnu potporu staklu i dodatno oblikuje sigurnosnu barijeru za balkone, eliminišući tako oslanjanje na tipične ograde.

Fotografija: Takumi Ota

Balkoni obloženi zelenilom i fasada nalik mreži okružuju unutrašnjost poslovne zgrade koja za razliku od tipičnih poslovnih tornjeva, koji su uglavnom građeni kao zatvoreni blokovi s vještačkom kontrolom klime koji ne dijele stvarnu fizičku vezu s vanjskom stranom. U ovom slučaju uzimaju se u obzir okolni elementi koji omogućavaju fizički doživljaj na otvorenom, poput svjedočenja promjenjivom vremenu i godišnjim dobima.

Fotografija: Takumi Ota

Iznutra balkoni tvore mahune obložene drvetom. Pristupa im se u jednom koraku, a obložene su kliznim staklenim pločama koje se otvaraju kako bi se povećala ventilacija ili se mogu zatvoriti kako bi postale privatna okupljališta.

Na gornja tri sprata, arhitekta je obložio balkone tako da tvore vanjski urbani vrt visok tri sprata. Nazvan Bosque del Cielo, ovaj je vrt ispunjen saksijama za cvijeće koje uključuju stolove i klupe kako bi stvorili opuštajući prostor za radnike u zgradi. Praznine su istvorene duž fasade, stvarajući vizuelnu vezu između podova zgrade i istovremeno omogućujući rast drveća kroz arhitektonsku strukturu.

Fotografija: Takumi Ota

Drvena letvena fasada se proteže i u interijere, koji su crtane Nendovom rukom. Na ulazu u zgradu drvene letvice prekrivaju zidove i plafone, a u sredini su postavljena ogledala koja stvaraju iluziju većeg prostora. Ostatak prostora u cijeloj zgradi upotpunjen je mješavinom crnog kamena i čelika u boji bronze, zajedno s neravnim zidovima od gipsa i sivim tepisima ukrašenim mrežnim uzorcima.

Fotografija: Takumi Ota

Slično fasadi zgrade, i unutrašnji elementi tkani su kao i vanjski profili. Svjetlost je usmjerena na pod i strop, stvarajući osjećaj dubine i direktno osvjetljavajući cijeli prostor. Element tkanja je ugrađen u klupu postavljenu pored ulaza, kao i u uzorak tepiha i logotipa zgrade. Arhitekta je jednim elementom stvorio unutrašnjost i vanjštinu poslovnog tornja.

Fotografija: Takumi Ota

Fotografija: Takumi Ota

Fotografija: Takumi Ota

Fotografija: Takumi Ota

Fotografija: Takumi Ota

Fotografija: Takumi Ota

Fotografija: Takumi Ota

Fotografija: Takumi Ota

Fotografija: Takumi Ota

Fotografija: Takumi Ota

Fotografija: Takumi Ota

Fotografija: Takumi Ota


16.02.2021. Gradnja


# drvene letve # poslovna zgrada # sadnja biljke # sadnjajegradnja

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!