Kako ispravno rekonstruisati manji hotel

Butik hotel Yule Mountain, staromodna seoska kuća koju je vodio seljački par u Taihuyuanu, Kina, stekao je izvrsnu reputaciju tokom više od deset godina. Međutim, jedva su mogli ostati na površini ispod cijene od 200 juana po osobi, uključujući pansion i smještaj u posljednjih nekoliko godina. Ogromne brojčane razlike tokom špica sezone I preioda van sezone kao i kvalitet gostiju su izazvali par. Iz tih razloga vlasnici su odlučili transformirati fizički prostor seoske kuće očekujući da će povećati profitabilnost i poboljšati životno iskustvo gostiju, čineći seosku kuću Yule Mountain butik hotelom od seoske kuće. Nakon što je prihvatio poziv vlasnika, Continuation Studio pokrenuo je projekt obnove arhitekture i dizajna interijera.

Zadatak line + studija je transformirati dvije tradicionalne kuće na jugozapadnoj strani sela. Dvije su kuće tipične seoske kuće u južnom Zhejiangu, od kojih su s tri strane nabijeni zemljani zidovi, a jedno je pročelje uz kameni potporni zid s tradicionalnom drvenom krovnom konstrukcijom. Kad su automobili stigli na ulaz u selo, nije se moglo krenuti naprijed, već je trebalo otprilike 300 metara hoda do mjesta rekonstrukcije. Međutim, seoska staza uz obronke krivudava i strma, najuži dio staze dopuštao je prolazak samo jednoj osobi.

Selo Chenjiapu jedno je od povijesnih sela u okrugu Songyang, čija vlada ima vrlo stroge propise o kontroli tradicionalnih istorijski zaštićenih sela. Međutim, vlasnik projekta nadao se da će rekonstruisani prostor imati osjećaj  bogatog doživljaja i udobnosti te da može odgovoriti na vanjsku nepobjedivu prirodu.

Stoga je line + studio na početku postupka projektovanja razvio dvije strategije kako bi odgovorio na dva naizgled kontradiktorna zahtjeva. Dizajn uvijek slijedi dvije paralelne crte u cijelom postupku: PRVO je proučiti lokalni način gradnje stambenih naselja Songyang i zaključiti prostornu strukturu i stabilne građevinske vrijednosti koje su kompatibilne s lokalnim prirodnim resursima, okruženjem, složenim terenom, proizvodnjom i životne i kulturne karakteristike, koje pružaju bazu za održavanje tradicionalnih obilježja naselja; DRUGO je upotreba konstruktivnog sistema od lakog čelika i proizvedene građevinske tehnologije te implantacija novih programa kako bi se prilagodili teškim radnim uslovima na gradilištu tako da se istovremeno zadovolje kratki građevinski rokovi i osiguraju bolja fizička svojstva zgrade.

Istraživanje tektonike lokalnih seoskih kuća započinje snimanjem i mapiranjem, razvrstava tektonski tipologiju lokalnih seoskih naselja i analizira trenutnu primjenjivost njegova sastava i karakteristika. Istraživanja uključuju količinu građevinskog materijala, tehnologiju gradnje, planiranje gradilišta i prilagođenje okruženju.

Tim nije samo posjetio lokalne tradicionalne majstore, sakupljao metode rada, uočavao karakteristike materijala i naučio tradicionalni postupak gradnje. Istodobno su se savjetovali i sa savremenim stručnjacima za tehnologiju boksita kako bi prilagodili omjer materijala, optimizovali svojstva materijala i tehničke procese te naučili tehnologiju popravljanja boksita.

Konačno, na temelju prethodnog istraživanja i mapiranja, tim je sortirao i klasifikovao arhitektonske elemente i materijale s lokalnim obilježjima, krovovima, zidovima, vratima i prozorima, strukturnim detaljima i sl., te uspostavio lokalne materijale i inženjerske rodoslove. Nakon toga revidirana je referentna osnova za ažurirani dizajn.

Odabir strukturnog oblika

Projekt se nalazi u udaljenom planinskom području, prevoz je nezgodan, građevinske mašine velikih razmjera ne mogu ući, što daje više izazova za savremenu transformaciju prostora ove dvije tradicionalne kuće. Da bi se mogao nositi s teškim građevinskim okruženjem, dizajn započinje s strukturnim oblikom i uključuje različite faktore te odlučuje usvojiti novi sistem strukturnih sklopova od lakog čelika.

Stub strukturnog elementa kao osnovna jedinica je u presjeku veličine 200 x 90 mm. Hladno je valjana i izrađena je od dvije čelične kopče u obliku slova C debljine 2,5 mm. Jedinice su pričvršćene vijcima umjesto zavarenih, što osigurava najmanju strukturnu jedinicu za rješavanje transportnog problema. Ovaj način spajanja vijcima i visoka stopa prefabrikacije vrlo su prikladni za izgradnju i ugradnju na licu mjesta.

Transformacija prostora

Zbijeni zemljani zidovi dvaju stambenih stanova relativno su dobro očuvani tako da ih dizajn zadržava. Unutrašnji prostor izvorne zgrade podijeljen je u vrlo male cjeline. Drveni nosač je već dugo zapušten, pa ga je potrebno bilo ukloniti i zamijeniti novom laganom čeličnom konstrukcijom. Nova je građevina odvojena od nabijenih zemljanih zidova kako bi se spriječilo da zidovi preuzmu teret od novih građevina.

Zgrada 1 nalazi se na kraju sela i ima visok stupanj privatnosti. Zapadna strana zgrade gleda na kanjon i pogled na krajolik joj je izvrstan. Stoga je zamišljena kao dvije ravne sobe na gornjoj i donjoj etaži, a zapadna je strana uglavnom izrađena od prozirnog stakla od poda do stropa što korisnicima omogućava uživanje u okruženju. Južna strana kao glavna fasada ostaje obilježje nabijenog zemljanog zida kako bi se zgrada spojila s tradicionalnim obilježjima. Prvi i drugi sprat dijele ulaz, a prostor za cirkulaciju nalazi se blizu bočnog dijela zabata zgrade.

Južna strana zgrade 2 blizu je ceste. S obzirom na privatnost životnog prostora, soba je zamišljena kao stan u potkrovlju, u kojem se dnevni boravak nalazi na nižem nivou, a na drugom spratu nalazi se spavaća soba čiji krevet i kada gledaju na krajolik.

Visine izvornih starih zgrada bile su toliko male da nisu mogle zadovoljiti potrebe modernog životnog prostora. Stoga su arhitekte podigli izvorni krov zgrade, a povećana visina raspoređuje se na gornji i donji sprat na razuman način kako bi se omogućio prostor za ugradnju opreme i stvorio ugodan životni doživljaj. 

Proces izrade sklopa


Rušenje i zaštita

Prije svega, provedena je procjena kvalitete zgrada ovih izvornih seoskih kuća. Uklonjeni su dijelovi s potencijalnom sigurnosnom opasnošću. Dijelovi dobre kvalitete gradnje čuvaju se i ojačavaju upotrebom recikliranih materijala kao što su drvo, sive pločice, opeka i kamenje.


Temeljenje

Osnovne dimenzije izvorne zgrade mjere se kako bi se osiguralo da je nova građevina unutar izvorne parcele. Temeljni sloj je osiguran i stabilan. Dizajn koristi ravan temelj i ojačanu strukturu postojećih temelja. Temeljna konstrukcija i nabijeni zemljani zidovi drže se između sigurnosne udaljenosti kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost boksitnog zida, kao i dovoljno prostora za građevinske zahvate. Integrisani cjevovodi su unaprijed zakopani, podno grijanje je postavljeno.


Glavna struktura

Strukturne jedinice su unaprijed izrađene, spakovane i transportovane na mjesto gradnje. Prema montažnim detaljima, radnici na mjestu sastavljaju šipke strukturnih jedinica i dovršavaju glavni strukturni dio u samo jednom danu.


Podne i unutrašnje pregrade

Planom obnove prihvaćen je integrisani način dizajna i gradnje vanjskih i unutrašnjih prostora. Stoga se unutrašnji pregradni zid, stepenice, prethodno zakopani cjevovod mogu fabrički pripremiti i sastaviti na mjestu kako bi se osigurala tačnost gradnje. Pregradni zidovi izrađeni su od lakog čelika tipa C kao kostur, metalna mrežasta ploča prekrivena i unutra ispunjena EPS-pjenanstim betonom. To čini malu težinu, dobru toplotnu zaštitu i zvučno izolovane pregradne zidove koji su prikladno izrađeni.

Proces obnove vanjskog omotača

 

Zaštita i saniranje nabijenog zemljanog zida

Kako bi se izvorni zid u najvećoj mjeri zadržao, zid od nabijene zemlje odvojen je od novoizgrađene konstrukcije kako bi se izbjegla opterećenja; drugi se sprat podiže zbog povećanja unutrašnje visine poda, a novi vanjski zid ispod vijenca izveden je u obliku zavjese i pričvršćen na glavnu čeličnu konstrukciju. Lokalni seljački građevinski radnici koriste tradicionalne zanatske tehnike za popravak nabijenih zemljanih zidova, kao i nanošenje zaštitnog sloja na unutrašnje zidove. Izvorna ulazna vrata i kameni pokrivači vrata u potpunosti su sačuvani.

Kameni potporni zid

Lokalne seoske kuće odgovaraju topografiji i reljefima, a izgrađene su sa strane uz planinu. Većina kuća koristi kamenje kao potporni zid. Projekat namjerava sačuvati ovu strukturu koja izražava karakteristike regionalne gradnje. Prije svega, potrebno je popraviti i ojačati kamene potporne zidove kako bi se osigurala strukturna stabilnost. Planinsko tlo sadrži vodu tako da na kamenu ima procurivanja. To se rješava prethodno zakopavanjem drenažnih cjevovoda.

Sistem vrata i prozora

Otvori tradicionalnih seoskih kuća su mali koji nisu u stanju zadovoljiti potrebe gostinskih soba za osvjetljenjem, ventilacijom i pogledom. Kako bi se poboljšao svjetlosni kvalitet i pogled na okruženje, povećani su izvorni otvori za vrata i prozore, a zatim su instalirani moderni sistemi vrata i prozora kako bi se osigurala nepropusnost vanjskih zaštitnih konstrukcija i poboljšale toplotne izolacijske karakteristike. Posebno dizajnirani aluminijski perforirani okviri prozora ne samo da osiguravaju ventilaciju već osiguravaju i jednostavnu i konzistentnu fasadu.

Očuvanje krova od crijepa

Lagani krov strukturisan od čelika ispunjen je EPS pjenastim betonom i prekriven hidroizolacijskom membranom. Dizajn koristi sive pločice reciklirane iz starih zgrada kao površinski sloj, koji ne samo da odgovara regionalnoj kulturi, već odražava i održivi ekološki koncept. Noću, kako bi gosti mogli uživati ​​u prekrasnom zvjezdanom nebu, na krovove iznad kreveta dodaju se krovni prozori.

Svrha zaštite istorijskog kulturnog sela je njegov bolji razvoj koji se suočava  sa strogim smjernicama nadzora lokalnih i tradicionalnih vrijednosti, ali uporedo mora zadovoljiti zahtjeve novih programa. Razvoj sela ne samo da se mora suočiti s prirodnim okruženjem i tradicionalnim kontekstom, već mora stvoriti i visokokvalitetan prostor koji odgovara potrebama savremenog života. line + studio kombinuje tradicionalno zanatstvo s industrijskom prefabrikacijom u ovom projektu ruralne transformacije gdje lagana čelična konstrukcija stvara prostor koji je  opremljen svedenim kosturom, a istovremeno ga tradicionalni nabijeni zemljani zidovi odlikuju lokalnim karakteristikama. Građevinski materijali se prikupljaju lokalno, a stari se recikliraju i ponovno koriste kako bi se spoznalo jedinstvo suprotnosti između novog i starog, teškog i lakog, stvarnog i virtualnog.

Fotografija: Guangkun Yang, Stray Bird, Jiaxin Shi


09.03.2021. Gradnja


# hotel # kamen # nabijena zemlja # rekonstrukcija # selo
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!