Kuća na padini

Fotografija: Rasmus Norlander

Na jugozapadnoj obali Norveške smještena je betonska rezidencija u gradu Sandnes koji je specifičan po morskoj klimi sa obilnim kišama. Pored klimatskih osobenosti na kuću, u formalnom i organizacionom smislu, je uticala i parcela koja se strmo spušta ka istoku, visinske razlike od 7 metara (od zapada ka istoku) i sa koje se otvara pogled ka Sandnesu. Kako bi se što više iskoristio prostorni potencijal lokacije, kuća je organizovana na tri etaže tako da je najvisočiji sprat u ravni sa najvišom kotom terena na zapadu. 

Fotografija: Rasmus Norlander

Ono što je skandinavcima bitno je sunce i zato je kuća projektovana da slijedi njegovo kretanje koje se kruniše sutonom. Kuća korisne površine 220 kvadratnih metara je izlivena u betonu, dok su primarne prostorije, kako ih projektanti nazivaju, smještene na najvišem nivou, gdje kroz kuhinju korisnici imaju direktan pristup u gornje dvorište. Izlaz iz kuhinje je uvučen kako bi stvorio zaklon stanarima tokom izlaska u vrt. 

Fotografija: Rasmus Norlander

Pravougaonog, izduženog tlocrta, kuća jednostavne geometrije je ukrovljena dvovodnim limenim krovom na čeličnoj potkonstrukciji. Velikim otvorima i redukovanom paletom materijala kuća se približava i otvara susjestvu i brižljivo njegovanim okućnicama. Na ulazu u kuću sa zapadne, gornje strane smještene su žardinjere koje služe i kao sudovi sa prikupljanje vode. Težnja je bila i iskoristi kišnicu koja se sprovodi s jedne strane krovne ravni do sabirne - stajaće vode. 

Fotografija: Rasmus Norlander

Na mezaninu, iznad kuhinje, je mirni, radni kutak ispod kose ravni. Ovaj međusprat je realizovan u drvetu. Svi fiksni prozori zaptiveni su direktno u beton, dok pravougaoni prozori imaju široke betonske pragove za sjedenje. Vrtne stepenice koje se protežu pored duže sjeverne fasade vode do glavnog ulaza na razini 2, gdje se nalaze tri spavaće sobe i salon za zabavu. Jedno od dva izvedena kupatila namjenjeno je za goste. Svi podovi na ovom spratu su od fino poliranog betonskog estriha.

Fotografija: Rasmus Norlander

Svjetlosna tijela su pozicionirani u stropove. Unutrašnji zidovi i prateća vrata rađeni su od ploča bora. Na najnižem nivou su sadržaji za održavanje glavnog prebivališta, uključujući skladišta i praonicu rublja. Ova donja etaža uvučena je šest metara ispod gornjih etaža kako bi se stvorila dvostruka nadstrešnica. Osim glavne zgrade, tu je i dopunski, manji dvovodni objekat u betonu sa limenim krovom za sortiranje i odlaganje otpada.

Pored razvijene ekološke svijesti i zadovoljavanju stambenih potreba stanara, Trodahl arhitekte, su unaprijedile stambene naselje u kom je smještena kuća vještim arhitektonskim oblikovanjem i svedenom materijalizacijom. 

Fotografija: Rasmus Norlander

Fotografija: Rasmus Norlander

Fotografija: Rasmus Norlander

Fotografija: Rasmus Norlander

Fotografija: Rasmus Norlander

Fotografija: Rasmus Norlander

Fotografija: Rasmus Norlander


30.03.2021. Gradnja


# beton # bor # dvorište # kuća # lim # padina
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!