Škola od leksana

Fotografija: Derek Swalwell

Ovaj novi kampus za postojeću osnovnu školu sastoji se od dvije zgrade: novog volumena prema glavnoj ulici i obnovljene velike garaže u zadnjem dijelu parcele. Nova zgrada postavljena je namjenski da stvori velikodušno zajedničko dvorište ispunjeno suncem između dva volumena i da održi dosljednom zgradu postavljenu prema ulici. Obje zgrade predstavljaju tipične objekte predgrađa Melburna.

Fotografija: Derek Swalwell

Neformalni i višenamjenski prostori međusobno su povezani što odražava nastavni pristup škole u kojoj je svaka aktivnost i prelaz kroz prostore prilika za učenje koju poboljšava neinstitucionalno okruženje. Sve to doprinosi stvarnju ugodnog ambijenta i nekonvencionalne, domaćinske atmosfere, koja je bliža i pogodnija za razvoj djece. Te su prostorne i pedagoške osobine izvedene iz analize arhitekata za kampus škole a sastoji se od tri međusobno paralelene kuće u sjevernom dijelu naselja.

Fotografija: Derek Swalwell

U zadržavanju ovih kvaliteta, projekat nastavlja zajednički interes arhitekata, B + W i RSA-a, za jednostavnim, snažnim i elementarnim graditeljskim oblicima ostvarenim kroz ograničenu paletu materijala koji bivaju obogaćeni okruženjem. Takođe se demonstrira zanimanje arhitekata za prostore bogate cirkulacijom kao organizacijske i prostorne katalizatore - australijanska veranda je ključna referenca. Nova zgrada koristi ovu tipologiju za stvaranje toplog jezgra presvušenog ivericom i zaštitnog vanjskog staklenika koji se koristi za cirkulaciju, igru ​​i podučavanje. Zajedničko zanimanje arhitekata za rad Robina Boyda i Kazua Shinohare može se pronaći u velikom krovu i jednostavnom geometrijskom obliku pri čemu škola za korisnike (djecu), nema u potpunosti ni domaću, a ni institucionalnu atmosferu, već je nešto što im je poznato iz svakodnevice.

Fotografija: Derek Swalwell

Veranda je zatvorena na jugu i istoku prozirnim valovitim polikarbonatom (leksanom) kako bi se osigurali veliki prostori da budu zaštićeni od dominantnih vjetrova i prometne ceste. Pročelje verande otvara se prema sjeveru pružajući prisniju vezu između unutrašnjosti obje zgrade i dvorišta, zadržavajući pritom ljetnu hladovinu. Kada se uređenje terena u potpunosti ostvari, uključujući biljke unutar prostora staklenika, projekat želi ponuditi razigrane zelene trenutke u urbanom pejzažu.

Fotografija: Derek Swalwell

Slojeviti ‘vanjski’ prostori vizuelno se povezuju s fizičkim i konceptualnim srcem škole, prostorom kuhinje i biblioteke, kroz dva velika prozora i jedan manji iznad kuhinjske klupe. Obroci se svakodnevno pripremaju za učenike, a u kuhinji se, poput čitaone, puno uči pa obje funkcije dijele prostor.

Fotografija: Derek Swalwell

Veliki prozori i dijelovi zidova pružaju niz različitih uglova za sjedenje za grupno i individualno učenje i sastanke. Na zapadu, kroz prirodno osvijetljeno predvorje, nalaze se sobe za osoblje s dvostrukim visinama i stropnim staklima koji se otvaraju prema verandi i dvorišnim prostorima. Na prvom spratu je stan za njegovatelje s 2-3 spavaće sobe koji je zamišljen kao jednostavne sobe koje bi škola mogla koristiti.

Više 'industrijskih' prostora predviđenih u obnovljenoj garaži služiće za radionice kreativne umjetnosti i nauke za djecu. Tretiraju se minimalno jer je glavna namjera bila otvaranje enterijera prema središnjem vrtu i glavnoj zgradi.

Fotografija: Derek Swalwell

Fotografija: Derek Swalwell

Fotografija: Derek Swalwell

Fotografija: Derek Swalwell


01.06.2021. Gradnja


# biljka # iverica # leksan # polikarbonat # sadnjajegradnja # škola # veranda
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!