Stari zid za novi aneks

Fotografija: Adria Goula

Arhitekt Javier de las Heras Solé projektovao je zgradu muzičke škole u sjevernom španskom gradu Amorebieta-Etxano, s betonskim podom i fasadama presvučenim čeličnom mrežicom koja djelimično omogućava pogled na unutrašnjost. Zubiaur Musika Eskola, koji se nadovezuje na postojeći kulturni centar Zeleieta Zentroa u baskijskom gradu je četvorospratna građevina zamišljena je kao "autonomni organizam" koji lagano dodiruje sjeverni zid kulturnog centra, ali je potpuno odvojen u pogledu svoje strukture i programa.

Fotografija: Adria Goula

Postojeći vanjski zid ugrađen je u projekt kao fasada koja je vidljiva i izvana i iznutra muzičke škole. To stvara vezu između starih i novih struktura koja odražava razvoj mjesta. Sačuvani izvorni zid susjednog igrališta 'frontón' je ugrađen kao stvarni protagonista projekta. Data mu je vidljivost i predstavljeni su slojevi vremena koji se prepoznaju kao preklapajući zidovi kako bi se sačuvalo svoje nasljeđe i sjećanje.

Fotografija: Adria Goula

Muzička škola radi kao arhitektonski nezavisni element, poštujući pravougaone kriterijume i apstrakciju objekata, ali i dalje ostaje jedinstveni i prepoznatljivi element. Takođe, sadrži ostakljeni cirkulacijski blok koji obuhvata jaz između dvije zgrade a koji je uvučen s fasade kako bi naglasio osjećaj vizuelne odvojenosti. Praznina između zgrada omogućava prirodnom svjetlu da dosegne sve četiri strane muzičke škole i pruža prostor za zeleno dvorište koje ujedno služi i kao odvodno područje.

Fotografija: Adria Goula

Gornja tri sprata, uključujući predvorje dvostruke visine na prvom nivou, sadržani su u pravolinijskom volumenu obloženom crvenkasto-smeđim čelik-kortenom. Veliki otvori ugrađeni su u istočno i zapadno pročelje, dok su prozori na južnom uzvišenju prekriveni paravanima izrađenim od perforiranog čelika.

Metalno presvučena kutija štrči izvan betonskog podijuma zgrade, stvarajući zaštićeni vanjski prostor koji štiti ulaze i olakšava vizuelnu masu robusne konstrukcije. Nosiva fasada zgrade omogućava otvorene unutarnje prostore koji maksimalno koristi ostvarenu kompaknost. Zgrada sadrži recepciju i pomoćne prostore u prizemlju, s glavnom koncertnom sobom i predsobljem na spratu.

Fotografija: Adria Goula

Predvorje s dvostrukom visinom projektovano je za pružanje poboljšane akustike tako da se po potrebi može koristiti kao alternativni prostor za izvedbu. Prozor pune visine preplavljuje prostor prirodnim svjetlom i gleda na susjedni park.

Unutar cijele zgrade betonska potporna konstrukcija i podne ploče ostaju vidljive. Ostatak palete materijala sastoji se od kamenih podova i zidova prekrivenih drvenim letvicama kako bi se poboljšale akustičke osobine prostora.

Fotografija: Adria Goula

Fotografija: Adria Goula

Fotografija: Adria Goula

Fotografija: Adria Goula

Fotografija: Adria Goula


03.06.2021. Gradnja


# akustika # korten # muzički centar # škola # zid
Crta Izdvajamo
Želite promotivni članak na najposjećenijoj platformi arhitekture i građevinarstva u Crnoj Gori?

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!