Rekonstrukcija i adaptacija objekta Vrhovnog suda u Podgorici

Na urbanističkoj parceli br. 4, predviđena je rekonstrukcija i adaptacija fasadnog i krovnog omotača objekta Vrhovnog suda u Podgorici. Imajući u vidu da je u pitanju objekat koji je u izvornom obliku sagrađen prije više od 60 godina, koji je tokom vremena pretrpio više intervencija u smislu nadogradnje i dogradnje, ukazuje se potreba za cjelovitim i sveobuhvatnijim tretmanom fasadnih i krovnih ravni.

Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Arhitektonski studio AIM

Objekat Vrhovnog suda nalazi se u najužem gradskom jezgru Podgorice, tačnije na uglu Njegoševe i Karađorđeve ulice. Objekat je lociran kao veoma eksponiran ugaoni volumen na rubu pješačke zone u centru grada. Osnov za izradu idejnog rješenja je projekat postojećeg stanja koji je izrađen u martu mjesecu 2019. godine od strane „URBI.PRO“ d.o.o. iz Podgorice, dok je ovo idejno rješenje obradio ,,Arhitektonski studio AIM" d.o.o. iz Podgorice.

Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Arhitektonski studio AIM

Postojeće stanje


Danas, spratnost objekta je S+P+3+Pk. U izvornom obliku spratnost objekta je bila S+P+2 sa djelimičnim spratom i krovnom terasom, sa dva kraka organizovana u obliku slova „T“. Izgradnja objekta vezuje se za poslijeratni period iz vremena obnove i razvoja gradskog centra. Prvobitna fasada koja je u najvećem dijelu objekta sačuvana, organizovana je u pravilnom ritmu otvora što je karakteristično za arhitekturu javnih objekata iz pedesetih godina prošlog vijeka.

U skladu sa funkcionalnim zahtjevima, objekat je doživio izvjesne promjene i tako je krajem devedesetih godina prošlog vijeka objekat bio dograđen u vidu dopunjavanja trećeg sprata na cjelokupnom gabaritu kao i dogradnjom mansarde. Na prizemlju objekta, izvršena je rekonstrukcija glavnog ulaza i postavljenja je staklena nadstrešnica. Godine 2016. izvršeno je uvođenje lifta kao dodatne vertikalne komunikacije u zoni službenog ulaza i to od prizemlja do trećeg sprata, uz formiranje vjetrobrana, odnosno predprostora po etažama.

Glavni ulaz u objekat, iz Njegoševe ulice ima dominantnu – centralnu poziciju. Službeni i ulaz za pritvorenike imaju sporednu, odnosno dvorišnu poziciju.

Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Arhitektonski studio AIM

Organizacija prostora


Uslijed navedenih rekonstrukcija i adaptacija prostor unutar objekta je pretrpio značajne promjene. U izvornom obliku zadržane su pozicije ulaza, vertikalne komunikacije (stepenište) kao i horizontalne komunikacije (hodnici) koji vode do kancelarija i sudnica. Nadogradnjom objekta na trećem spratu i potkrovlju zadržane su pozicije svih komunikacija, dok pregradni zidovi kod kancelarijskih prostora ne prate raster u odnosu na ostale etaže.


Suterenska etaža sadrži prostor za trezor, kotlarnicu, prostorije za čuvanje materijala za suđenje kao i prostore za optužena lica (ćelije). Takođe, suterensku etažu koristi Viši sud u Podgorici . U dijelu Višeg suda na raspolaganju su devet prostorija u kojima su smještenih arhiv i depozit, bife, dvije pritvorske jedinice kao i kancelarija za multimediju koju koristi Sudski savjet Crne Gore. Suterenskoj etaži pristup je omogućen iz prizemlja putem unutrašnjeg stepeništa kao i iz dvorišnog dijela putem postojećeg natkrivenog spoljašnjeg stepenišnog kraka. Kao i na ostalim etažama u suterenu se nalazi toalet, stepenišni prostor kao razni hodnici.


Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Arhitektonski studio AIM

Prizemna etaža obuvata prostore u službi Višeg suda. Takođe, na prizemlju su pozicionirani svi ulazi u objekat (glavni ulaz, ulaz za zaposlene, ulaz za pritvorenike) kao i centralni holski prostor iz koga se ostvaruje pristup ka ostalim etažama kao i zajedničkim prostorijama kao što su stepenište, hodnici, toaleti, pisarnica, čajna kuhinja. U okviru etaže nalaze se prostorije za sudije, kancelarije i sudnica.



Na prvom spratu nalaze se prostorije takođe u službi Višeg suda. Na prvom spratu nalazi se jedna velika sudnica, kabinet predsjednika sa

pretkabinetom, 15 kancelarija, jedna prostorija za zadržavanje pritovrenih lica, dvije kancelarije koje koristi tužilaštvo i advokati, toaleti.



Na drugom spratu nalaze se prostorije u službi Vrhovnog suda. Funkcionalna organizacija je slična kao na prethodnoj etaži. Razlikuju se po tome što je na mjestu iznad sudnice prostor podijeljen. U jednom dijelu nalazi se pisarnica za potrebe Vrhovnog suda. Na drugom spratu nalazi se kabinet predsjednice sa pretkabinetom, 16 kancelarija, jedna sala za vijećanje, jedna svečana sala, bife prostorija kao i dva toaleta.


Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Arhitektonski studio AIM

Na trećem spratu nalaze se prostorije u službi Vrhovnog i Višeg suda. Funkcionalno su organizovani po istoj šemi kao na prethodnoj etaži. Na dijelu uličnih fasada napušten je raster pregradnih kancelarijskih zidova. Ova izmjena je izvršena u periodu nadogradnje pa su zidne pregrade postavljene prema novom rasteru koji je uslovljen prozorskim podjelama na strukturalnoj fasadi. Na taj način se dobio veći broj manjih kancelarija.



U potkrovlju su smješteni prostori u službi Apelacionog suda. Osnovna funkcionalna organizacija je ista kao na ostalim etažama, ali su pozicije pregradnih zidova u više kancelarija promijenjene. Apelacioni sud sadrži kabinet predsjednika sa pretkabinetom, 17 kancelarija, sudnicu, dva toaleta i prostoriju za bife.


Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Arhitektonski studio AIM

Konstrukcija


Fasada objekta konceptualno je podijeljena na tri segmenta. U prizemlju se ističe kameni postament sa glavnim ulazom. Na prvom, drugom i trećem spratu pozicionirane su vertikale od aquapanela, dok su u potkrovlju uvedene nove badže koje su povezane u jednu cjelinu.


Zbog ograničenog budžeta za rekonstrukciju i adaptaciju fasadnog i krovnog omotača zahvat intervencije je ograničen i odnosi se samo na dio objekta. U okviru zahvata spadaju zapadna i sjeverna fasada orjentisane ka uličnim frontovima kao i dio istočne fasade koja pripada dvorišnom dijelu objekta koja se proteže do službenog ulaza i novog lifta sa predprostorom. Pozicije svih postojećih ulaza u objekat su zadržane. Glavni ulaz je dodatno naglašen I istaknut. Ulaz za pritovrena lica je izmijenjen. Izmjenom je unaprijeđen nivo bezbjednost I omogućen je pristup vozilima. Kod službenog ulaza zadržana je pozicija vrata. Izmjene u ovoj zoni se odnose na novu fasadnu oblogu od aquapanela. Svi otvori na fasadama, u zoni zahvata su izmijenjeni. Stari prozorski otvori i vrata su uklonjeni i postavljeni su novi vertikalni elementi u vidu zid zavjese. Uvođenjem kamenog postamenta, kao i vertikala od aquapanela, zid zavjesa i povezivanjem badža, težilo se homogenizaciji objekta u jednu cjelinu sa ciljem postizanja reprezentativnog i autoritativnog karaktera objekta.

Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Arhitektonski studio AIM

Novi elementi na prizemlju, u finalnoj obradi od kamenih ploča postavljeni su na AB konstrukciju, sa ukupnom širinom ispusta od 50cm. Kod ulaznog dijela prepust je nešto veći I iznosi 80cm. Kamene ploče su glatke, brušene, debljine 2cm i postavljene su bez fuga.

Kamene ploče ugrađuju se od prizemlja do parpaeta prozora prvog sprata. Vertikale od aquapanela na prvom, drugom i trećem spratu prepuštene su 50cm na metalnoj potkonstrukcji. Između novih vertikala na prizemlju, prvom, drugom i trećem spratu pozicionirani su novi otvori, odnosno zid zavjese. Na zid zavjesama u prizemlju predviđeno je reflektivno I protivprovalno staklo, dok je na svim ostalim pozicijama predviđeno standardno,transparentno staklo.Krovna konstrukcija i nagib krova su zadržani kao na postojećem stanju. Za postojeće badžeje predviđeno rušenje kao i postavljenje novih koje će biti povezane u jednu cjelinu na novu čeličnu konstrukciju.


Krov koji pripada uličnim frontovima se pokriva novim limom zbog uvođenja novih badža koje imaju blagi nagib od 4°. Spratna visina je zadržana, dok se manje promjene jedino odnose u zoni novih badža gdje je uveden jednovodni krov za razliku od postojećih badža koje imaju nagib na dvije vode. Ovom intervencijom dobija se veći kancelarijskih prostor kao i veća prirodna svjetlost unutar objekta na poslednjoj etaži.

Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Arhitektonski studio AIM

Postojeće spoljašnje i unutrašnje jedinice u zoni zahvata su uklonjene i zamijenjene VRV sistemom klimatizacije.Nove VRV spoljašnje jedinice za klimatizaciju pozicionirane su pored kapije za zaposlene, na AB podlozi. Na određenim pozicijama planirano je zidanje postojećih prozorskih otvora kao i otvaranje novih.


Prozorski otvori u zoni lifta na prvom, drugom i trećem spratu pokriveni su profilisanim AL žaluzinama. Fasadna rasvjeta, riješena je postavljanjem LED svjetiljki sa uskim svjetlnosim snopom na vertikalama prizemlja i ostalih etaža. U sklopu fasadne rasvjete predviđen je sistem kontrole osvjetljenja sa DALI protokolom i dimabilnim svjetiljkama.


Parterno uređenje je većim dijelom zadržano. Manje intervencije se odnose na popločanje u zoni službenog ulaza za zaposlene. U ovoj zoni planirano je polaganje bakarnih cijevi za potrebe VRV sistema klimatizacije.

Crta Pročitajte još

  Rekonstrukcija kino sale u Ulcinju

  Rekonstrukcija objekta Tehničkih fakulteta u Podgorici

  Rekonstrukcija i dogradnja turističkog naselja Ineks Zlatna obala u Sutomoru

  Rekonstrukcija hotela Teuta u Risnu

  Rekonstrukcija hotela u Virpazaru



18.06.2021. Gradnja


Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!