Sija kao dijamant

Fotografija: Panagiotis Voumvakis

Smještena u podnožju planine Hymettus, kuća H77 privatna je četvorospratna stambena zgrada u Vouli, južnom predgrađu Atine u Grčkoj, a ujedno nominovana za Mies nagradu za 2022 godinu. Zahvaljujući strateškom položaju koji ima pogled na more a ujedno povučena prema zaleđu, ova kuća površine od 275 m2 je zamišljena kao ekstrovertna rezidencija sa prilagodljivim karakteristikama lokaciji i podneblju.

Fotografija: Panagiotis Voumvakis

Dizajn je rezultat specifičnih karakteristika lokacije, kao i težnje projektanata, 314 Architecture Studio, da tradicionalnu japansku vještinu origamija implementira u projekat. Preklopne površine i oštri rubovi konačnog volumena komuniciraju s okolnim stjenovitim terenom i vegetacijom. Iako su kontrastni na prvi pogled, oblik dijamantnog origamija i okolina se međusobno dopunjavaju. Dok u nekim trenucima stjenovit teren je zaravnjen i koristi se kao terasa, u drugima postaje dio zgrade kao strukturni element. Krov je jedan od najvažnijih elemenata kompozicije. Njegov prizmatični oblik omogućava pojavljivanje nekonvencionalnih geometrija u unutrašnjosti. 

Fotografija: Panagiotis Voumvakis

Programski, gornji sprat smješten unutar prizmatičnog krova sadrži glavni apartman, srednji nivo uključuje dnevne sobe i spavaće sobe, a najniža etaža uključuje sobe za sekundarnu upotrebu i privatni parking. Ulaz se nalazi na prvom spratu. Pejzaž je u velikoj mjeri očuvan, tako da je vidljiv autohtoni krečnjak iz Hymettusa.

Fotografija: Panagiotis Voumvakis

Stepeništa su postavljena oko kuće kako bi se osiguralo da svi prostori i nivoi budu pristupačni i povezani. Vanjski bazen u obliku trokuta postavljen je na uvučenoj terasi radi veće privatnosti. Autohtone biljke koje su zasađene oko objekta dopunjavaju pripadnost objekta lokaciji zbog koje se studio morao pobrinuti da, dok lutaju po kući, stanari uvijek uživaju u pogledu na Saronski zaliv i planinu Hymettus. Iz tog razloga, presavijene površine upotpunjene su širokim staklenim pločama svuda oko objekta.

Fotografija: Panagiotis Voumvakis

Kako bi zaštitili kuću od jakog sunca, veliki prozori zaštićeni su inovativnim sistemom pomičnih aluminijumskih zavjesa koji poboljšavaju bioklimatski kvalitet kuće. Ove zavjese su programirane kroz električni sistem za optimizaciju prirodnog osvjetljenja i ventilacije tokom dana, zavisno o satu i sezoni.

Fotografija: Panagiotis Voumvakis

Fotografija: Panagiotis Voumvakis

Crta Pročitajte još

  Mjesto za drvo

  Holistička vizija zgrade

  Hamam

  Mala kuća sa velikom terasom



29.07.2021. Gradnja


# bijela boja # kuća # lomljeni kamen # nagrada # origami # staklo # terasa
Crta Izdvajamo
Želite promotivni članak na najposjećenijoj platformi arhitekture i građevinarstva u Crnoj Gori?

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!