Ambar za stanovanje

Fotografija: Rory Gardiner

Nadograđena štala površine 199 m2 smještena je unutar 25 hektara zelenih polja i dio je dugoročne strategije koju razvijaju klijenti i arhitektonski studio za regeneraciju i obnovu osamljenog mjesta, pretvarajući poljoprivrednu relikviju u središte novog ekološkog malog gospodarstva. Planirana organizacija stvara novi kuhinjski vrt, tradicionalni voćnjak i niz livada s divljim cvijećem ispresjecanih divljim rubovima, živim ogradama i područjima šumaraka i šipražja.

Fotografija: Type

Projekt otjelovljuje TYPE-ovo (arhitektonski studio) interesovanje za ekologiju, niskoenergetsku gradnju i susret arhitekture sa prirodom, te predstavlja primjer strogog pristupa zanatstvu. 

Ambar koji datira iz 1810. godine izgrađen je kao dio bogatog poljoprivrednog imanja. Odvojen od drugih poljoprivrednih zgrada i nepristupačan sa puta, ambar je vremenom stradao - krov je upao, a preostali kameni zidovi su zarasli.

Fotografija: Type

S namjerom očuvanja karaktera izvorne zgrade s kamenim zidovima, strategija TYPE -a bila je stvaranje novog doma u obnovljenoj štali/ambaru, umjesto pretvaranja štale u kuću. Projektanti koriste originalnu obujmicu bez novih otvora na uzvišenjima. Raspored fasadnih otvora je spušten i minimalan. Okretna vrata omogućavaju da široki otvori koji su prvobitno napravljeni za stoku ostanu nepodijeljeni, ali da se njima lako rukuje.

Fotografija: Rory Gardiner

Kuća ima jednostavan četvorovodni krov sa brušenim aluminijumskim pločama kako bi „savili“ originalni oblik krova u laganom, reflektujućem materijalu - valoviti profil i streha bez oluka upućuju na poljoprivredne detalje i materijale.

Plan je izveden unutrašnjim kamenim stubovima koji pružaju potporu za novu drvenu podnu i krovnu konstrukciju projektovanu da dočara ritam i ljepotu tradicionalnih struktura ambara. Krovni nosač proteže se po dužini koristeći drvene i čelične spojeve malog promjera, omogućavajući konstrukciji da naliježe više od konvencionalne rešetke, naglašavajući visinu, oblik i razmjere prostora.

Fotografija: Type

Dvije spavaće sobe, kupatilo i kuhinja nalaze se u prizemlju u ćelijskom rasporedu koji koristi niz lučnih vrata. Otvoreno prostranstvo gornjeg sprata velikodušan je prostor ispunjen svjetlošću za opuštanje I predstavlja glavni društveni prostor kuće. Plutajuće kutije obložene engleskim platanom stvaraju diskretne prostore za radnu sobu i tuš kabinu koje zauzimaju glavni prostor.

Fotografija: Rory Gardiner

Projekat funkcioniše na više nivoa, od šire strategije krajolika do najmanjih dijelova, a sveobuhvatni detalji koriste se za izražavanje svojstava materijala i spajanje tradicionalnih tehnika sa savremenom umjetnošću.

Mjesto je izvorno bilo nedostupno, bez vode i struje. Sada ima pristupnu stazu i opremljeno je toplotnom pumpom i opskrbljeno fotonaponskim sistemom koji je postavljen na okolno tlo.

Fotografija: Rory Gardiner

Fotografija: Rory Gardiner

Fotografija: Rory Gardiner

Fotografija: Rory Gardiner

Fotografija: Rory Gardiner

Fotografija: Type

Fotografija: Type

Fotografija: Type

Fotografija: Rory Gardiner

Crta Pročitajte još

  Štala zakonom zaštićena

  Od štale do biblioteke

  Kula sa tradicijom

  Obnovljene tvrdjave

  Njegovanje starog grada



07.10.2021. Gradnja


# ambar # revitalizacija # selo # štala
Crta Izdvajamo
Želite promotivni članak na najposjećenijoj platformi arhitekture i građevinarstva u Crnoj Gori?

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!