Dom kao spoj spaljenog drveta i kamena

Fotografija: Panem et Circenses

Novi objekat, nedaleko od Bolonje, je spoj kamenog i drvenog volumena koji svoje korijene vuče u planini sa kojom čini cjelinu. Usamljeni objekat koji izražava intenzivan odnos sa iskonskom energijom i geologijom planinskog pejzaža. Ljepota i veličina krajolika u koji je projekat smješten zahtijevali su delikatan i pažljiv pristup. Nova intervencija se morala predstaviti kao bezvremenski objekat, jedan od elemenata prirodnog krajolika.

Fotografija: Panem et Circenses

Kućni i istraživački prostor umjetničkog kolektiva Panem et Circenses, dobijen rušenjem i rekonstrukcijom stare seoske kuće, prostire se na dva nivoa. Prizemlje je djelimično uronjeno u zemlju kako bi se ojačala veza između građevine i prirode- transplantacija koja mijenja unutrašnju/vanjsku percepciju približavanjem linije vidnog polja tlu.

Fotografija: Panem et Circenses


Kamenje dobiveno rušenjem je izvučeno i ponovno upotrijebljeno za novi eksponirani kameni zid u prizemlju - ponovo izgrađen na sedimentu starog zida - spojni element između nove kuće i obnovljene štale. Novi dio, sa strukturom od unakrsno lameliranih panela, gleda na glavni front samo na prvom spratu, graciozno se umećući u izrazito karakterističan krajolik. Obloga je od spaljenog drveta, drevne tehnike koju se nalazi na Apeninima, ali i širom svijeta, je neraskidivo povezana sa teritorijom gdje se kuća nalazi.

Fotografija: Panem et Circenses

Interno, dijalektika između “tvrdih” površina (beton podzemnog dijela dnevnog boravka, mozaici u kupatilima) i “mekih” površina (jelovine koje se koriste kao podovi i zidovi) podsjeća na suštinu i strogost tog mjesta. Svaki element je optimizovan da odgovori na potrebu koja se prilagođava kroz izbor materijala.

Fotografija: Panem et Circenses

Unutrašnja distribucija, diktirana interpretacijom mjesta i njegovim svojestvenim karakteristikama, zahtijevala je od projektanata Ciclostile Architettura da maksimalno iskoriste postojeći potencijal. Sve službene prostorije se nalaze na sjevernoj strani i imaju male rupe, dok na jugu dnevni boravak/kuhinja u prizemlju i spavaće sobe na gornjem spratu imaju velike otvore. Otvori u prizemlju su jednostavno zaklonjeni konzolnim prepustom prvog sprata, dok su oni u spavaćim sobama opremljeni sistemom zatamnjenja. Ovi otvori, osim što maksimiziraju snabdijevanje energijom u hladnim godišnjim dobima i sprječavaju direktno zračenje u toplim, pružaju prekrasan pogled na dolinu.

Fotografija: Panem et Circenses

Cijela kuća je izolovana debelim slojem od drvenih vlakana koji omogućavaju da se za grijanje/hlađenje koristi samo zračni sistem koji se uglavnom napaja fotonaponskim panelima smještenim na krovu štale kako bi se ublažio njegov uticaj. Kišnica se skuplja u rezervoare i ponovo koristi za navodnjavanje polja, dok se postrojenje za prečišćavanje sastoji od fitodepuracije (učestvovanje biljaka u procesu prečišćavanja otpadnih voda) koja funkcioniše zahvaljujući dva jezerceta pored kuće.

Fotografija: Panem et Circenses

Štala je uglavnom renovirana intervencijama konstruktivnog karaktera i opremljena svom osnovnom opremom za postrojenje. Danas se koristi kao skladište za poljoprivredne aktivnosti, a vremenom će se transformisati u prijemni dio za dobrodošlicu posjetiocima.



Izvor: Ciclostile Architettura

Fotografija: Panem et Circenses

Fotografija: Panem et Circenses

Fotografija: Panem et Circenses

Crta Pročitajte još

  Štala zakonom zaštićena

  Ima jedna kuća u planini

  Planinska vikendica

  Unakrsno lamelirano drvo (VIDEO)

  Dom koji sabira lokalne materijale

  Kuća za arheologa



02.11.2021. Gradnja


# dom # fitodepuracija # planina # rekonstrukcija # spaljeno drvo # štala
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!