Introvertno malo gnijezdo

Berlinska arhitektonska praksa Helga Blocksdorf Architektur pretvorila je staru štalu u fotografski studio koji uključuje prirodne tonove i teksture u Uckermarku u Njemačkoj. Nazvana Rieckshof Photo Studio, zgrada od 194 kvadratna metra nalazi se u slikovitom Uckermarku. Ograničeni budžet i postojeći parametri lokacije definisali su cjelokupni izgled ove savremene intervencije.

Fotografija: Ruben Beilby

Unutrašnjost je preplavljena stepeništem nalik skulpturi, prirodnim teksturama i različitim nijansama sive, sa minimalnim namještajem. Prostor je projektovan da služi funkciji - fotografski studio kao privremeni radni prostor. Zamišljena kao privremeni radni prostor, soba se u početku zatvara izvana, gotovo djeluje kao introvertno malo gnijezdo za život i opuštanje. Eksterijer kuće ne odražava funkciju iznutra.

Fotografija: Ruben Beilby

Glavna svrha prostora je fokusiranje na proizvodnju slika u odnosu na apstraktnu postavku pozadine. Dvostruka visina ovog dijela prostorije omogućava da pogled odluta sve do zatvorenog krovnog panela. Krov lebdi iznad novog, grijanog estrih poda. S obzirom na opterećenje industrijske krovne konstrukcije, arhitektica je to opterećenje prenijela pomoću prstenaste grede i postavila središnji nosač sa potpornim jastučićima od armiranog betona.

Fotografija: Ruben Beilby

Prema arhitektonskom studiju, bio je potreban radikalan rez kako bi se stvorila jasno prepoznatljiva podjela između introverzije foto studija i namjeravane ekstroverzije za promjenjive grupe gostiju. Glavna prostorija je projektovana za modele, fotografe i tim kako bi pružila jedinstven pogled na brdovito prostranstvo Uckermark pejzaža.

Fotografija: Ruben Beilby

Za arhitekte je stav ključan - ako znate gdje da tražite, proces pregovaranja je vidljiv kroz arhitektonski jezik blagih odstupanja između elemenata: oni rade zajedno, ali ostaju stranci jedni drugima. Oni se dopunjuju, ali se ne uklapaju u potpunosti. Autorka koristi arhitektonski jezik koji ne usklađuje u potpunosti suprotstavljene agende, ali im suptilno daje preostalo narativno prisustvo u prostoru.

Fotografija: Ruben Beilby

Fotografija: Ruben Beilby

Fotografija: Ruben Beilby

Crta Pročitajte još

  Štala zakonom zaštićena

  Od štale do biblioteke

  Povratak selu

  Ambar za stanovanje

  Lučni portal od brezove kore

  Introvertna kuća



21.12.2021. Gradnja


# kuća # rekonstrukcija # selo # štala
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!