Vrtić koji rješava jednačinu višeg reda

Fotografija: Shigeo Ogawa

Vrtić se nalazi u gustom urbanom kvartu Katsushika u Tokiju. Pošto je dotrajali javni vrtić prešao u privatno vlasništvo, raspisan je konkurs za izbor najpovoljnjijeg rješenja za njegovo unapređenje. Aisaka Architects’ su podnijele svoj prijedlog u saradnji sa kompanijom koja se prijavila za preuzimanje upravljanja nad njim. Raspisom konkurs je zahtjevao da novo rješenje uzme u obzir prošlost i okruženje škole, kao i složene potrebe savremenog društva.

Fotografija: Shigeo Ogawa

Prijedlog je ispunio tražene zahtjeve, a istodobno sadrži četiri funkcije koje se preklapaju i koje osiguravaju da objekat i dalje budei voljen i korišten od strane zajednice dugi niz godina. Transformacijom vrtić je postao „kuća, park, škola i tvrđava“ u kojoj se djeca mogu slobodno igrati u okruženju svojih vaspitačica i porodice, kao i slobodno pokretati svoja tijela i razvijati um. U “školi” uče da cijene vrijednost života i proizvodnje zdrave hrane, a „tvrđava“ ih čuva od mogućih poplava iz obližnje rijeke i drugih katastrofa.

Crtež: Aisaka Architects’

Armiranobetonska konstrukcija se sastoji od ravnih betonskih ploča i radijalnih zidnih stubova koji mogu izdržati pritisak vode. Zgrada visine deset metara ima tri sprata, a većina učionica je na drugom spratu, 370 cm iznad nivoa zemlje, kako bi se izbjegle potencijalne poplave. Kako bi se osigurala privatnost kroz tampon zonu od buke u gusto izgrađenom stambenom naselju, kao i radi lakšeg održavanja, vanjština zgrade je zatvorena sa tri strane i okružuje dvorište. Četvrta strana zgrade u obliku slova C otvara se prema susjednom parku. Fasada je podijeljena na dijelove koji odgovaraju veličini susjednih zgrada. Sa sjeverne strane, prvi sprat je odmaknut od uskog puta koji vodi ispred zgrade, proširujući ulicu i na taj način izbjegavajući opasnost od zastoja i nezgoda tokom jutarnje i večernje gužve bicikala i automobila zaustavljenih radi odlaska i preuzimanje djece.

Crtež: Aisaka Architects’

Projekat uključuje višestruke rute za kretanje, uključujući neke koji se provlače kroz cijelu zgradu kako bi djeca bila uključena tokom uobičajene igre, a druge koje su strme i zahtjevne, uče ih ponašanju u hitnim slučajevima, s ljudima koji se spuštaju tokom nezgoda (požara, poplava) kako bi se osigurala sigurna evakuacija. Konkretno, spiralna rampa koja se proteže sve do krova i široko stepenište stvaraju evakuacioni prostor za prihvatanje djece i ljudi, dok na drugom spratu, višestruko sjedenje može da primi izmedju 200 i 300 ljudi tokom hitnih slučajeva, uključujući 165 učenika škole, kao i osoblje i članove zajednice koji čekaju pomoć.

Fotografija: Shigeo Ogawa

Vrtić koje je otporan na prirodne katastrofe, ali i zabavno mjesto za igru, otvoren za zajednicu kroz susjedni park, a koji se s poštovanjem odnosi prema susjedstvu i uličnim pejzažima, svoje korisnike ne čini stalno svjesnim da obavlja ove različite uloge. Izgleda da vrtić rješava jednačinu višeg reda. Projektanti su nastojali postići ravnotežu u oblicima i bojama, zatim fleksibilnost kako bi osigurali da zgrada može odgovoriti na katastrofe, kao i dugoročne društvene promjene, i izgled koji je prikladan za djecu bez pretjerane banalnosti i naivnosti, već naprotiv, da objekat objedinjuje kvalitet i snagu.

Fotografija: Shigeo Ogawa

Fotografija: Shigeo Ogawa

Fotografija: Shigeo Ogawa

Fotografija: Shigeo Ogawa

Fotografija: Shigeo Ogawa

Fotografija: Shigeo Ogawa

Crta Pročitajte još

  Crni vrtić

  Dječiji vrtić kao mali grad

  Škola u koju se rado ide

  Škola od leksana

  Obnovljene tvrdjave

  Virtuelno istražite Tvrđavu Kosmač na Brajićima

  Amfibijska kuća, kuća koja odolijeva poplavama

  3 U 1



13.01.2022. Gradnja


# kuća # park # poplava # predškolske ustanove # škola # tvrdjava # vrtić
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!