Arhitektura osame

Fotografija: Cesar+Bejar

Provoditi više vremena u prirodi i ostavljati za sobom užurbanu, digitalnu svakodnevicu povlačenjem na selo je želja mnogih ne samo od početka pandemije. HW Studio (Morelia) svojom vikend kućom u meksičkoj visoravni prati ovu želju i pretvara je u izgrađenu stvarnost. Slično Moldu na kamenoj padini grčkog ostrva Serifos, arhitekti su dozvolili da kuća nestane pod zemljom usred okruženja koje karakterišu planine, klisure i šume. Ovaj projekt stvara kontinuitet u krajoliku, formirajući novo brdo na mjestu koje je već okruženo mnogim.

Fotografija: Dane+Alonso

Konstrukcija kuće je izrađena od betona, koji je u unutrašnjosti takođe ostao izložen. Životni prostori su organizovani ispod dugog strukturalnog svoda, koji definiše interijere i pomaže zgradi da se integriše u krajolik.

Fotografija: Dane+Alonso

Inspiracija za HW Studio bila je slika uplašenog djeteta koje zaštitnički navlači čaršav preko glave, tek toliko da proviri ispod njega. Svod evocira zaštitu i zaklon i podsjeća na osjećaj ušuškanosti ispod ćebeta. Ova zakrivljenost je vidljiva u svakoj prostoriji kuće, a njen obris definiše visinu prozora, dodatno jačajući povezanost kuće s prirodnim okruženjem. U unutrašnjosti, arhitekti su nastojali da ne ostave vidljiv nijedan materijal osim betona, drveta i čelika. Za klijenta je bilo veoma važno da sačuva grubu i primitivnu atmosferu boravka u planinama.

Fotografija: Cesar+Bejar

Arhitekte opisuju svoj rad kao odsutnu arhitekturu i prikladno su joj dali naziv Brdo ispred Glena. Arhitekte objašnjavaju da je jedna od najvažnijih briga naručioca bila očuvanje grube atmosfere tog područja i smanjenje na minimum uticaja objekta na prirodu. Samo četiri blago zatalasane betonske trake izlaze iz zelenog krajolika - dvije omeđuju zeleno brdo, još dvije uokviruju uski ulaz u kuću.

Fotografija: Dane+Alonso

Ova staza je taman dovoljno široka da sama napravi "hodočašće u samoću". Ujedno je dovoljno široka da se može udobno hodati sam, i dovoljno uska da obeshrabruje pratnju. Na putu u svetilište nalik svodu, betonske vertikalne trake se šire i savijaju kako bi napravile mjesto za zatečeno drvo koje stoji na putu posjetiocu. Po ulasku u kuću, uski prolaz na kraju postaje hodnik koji odvaja tri spavaće sobe kuće od 250 kvadratnih metara, svaka sa sopstvenim kupatilom, od kuhinje otvorenog tipa, dnevnog boravka i trpezarije. Stakleni zidovi od poda do plafona sa obje strane kuće stvaraju gladak prelaz iznutra ka vani. Dnevni boravak i trpezarija izlaze na šumoviti kanjon, dok spavaće sobe gledaju na usko dvorište iza kojeg krošnje drveća sežu do neba.

Fotografija: Dane+Alonso

Fotografija: Cesar+Bejar

Fotografija: Cesar+Bejar

Fotografija: Cesar+Bejar

Fotografija: Cesar+Bejar

Fotografija: Cesar+Bejar

Fotografija: Cesar+Bejar

Fotografija: Cesar+Bejar

Fotografija: Cesar+Bejar

Fotografija: Cesar+Bejar

Fotografija: Cesar+Bejar

Fotografija: Cesar+Bejar

Crta Pročitajte još

  Kuća u zemlji

  Razgovor sa arhitektom o njegovoj kući

  Zašto su odabrali da kuća bude od betona

  Kuća na padini

  Beton unutar stare kamene oplate



15.02.2022. Gradnja


# beton # kuća # priroda # svod # zemlja
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!