Škola sa odlikom monumentalnosti

Fotografija: Luc Boegly

Novi školski kompleks Antoine de Ruffi koji je projektovao Tautem Architects, strateški je lociran na ulazu u novu četvrt Mediterranée u Marseju, odakle se može vidjeti periferija grada sa starim robnim kućama, silosima, fabrikama sapuna i velikim stambenim blokovima iz 1970-ih. U drugom smjeru, luka dolazi do izražaja sa svojim velikim brodovima, kao i kule Zahe Hadid i Jean Nouvel-a i vijadukt autoputa. Gradska četvrt Mediterranée se širi na jug gdje se pojavljuju novi stambeni objekti i poslovni kvart. Uvod u nju je školski kompleks Antoine de Ruffi u Tautemu.

Fotografija: Luc Boegly

Izazov u projektovanju škole za djecu od tri do jedanaest godina je u stvaranju mjesta gdje djeca uživaju. Stoga bi okruženje za učenje u školi Antoine de Ruffi s jedne strane trebalo da ih otvoreno dočeka, a sa druge da im ponudi zaštićeno okruženje. Ergonomija i udobnost škole su zasnovani na uzrastu djece. Arhitekte u Tautemu su željele da zgrada ima moćnu simboliku uz fokus na prilagođavanje škole djeci. Monumentalnošću su željeli istaći poziciju i značaj javne ustanove. Projektanti su za to imali na raspolaganju samo uski komad zemlje. Tako su uredili vrtić oko dvorišta u prizemlju, a osnovnu školu i igraonice na spratovima. 

Fotografija: Luc Boegly

Izgrađena na mreži od 120 centimetara, fkolonada na fasadi se sastoji od šestougaonih stubova. Oni ne samo da vizuelno podižu zgradu, već pružaju i zaštitu od sunca sa istoka i zapada. Igra sjenki koja je rezultat ovog pristupa mijenja se tokom dana i sezone i prodire u unutrašnje dvorište sa svojim igralištem. Fasade okrenute prema drugim ulicama takođe imaju zaštitnu funkciju. Debljine su 100 centimetara i čine dvostruki zid sa izolacionim slojem. Na strani gdje se škola graniči sa susjednim građevinskim blokom, fasada stvara veze. Nova zgrada uspostavlja kontakt sa svojim susjedstvom preko velikih kliznih vrata od metala. Ova propusnost se nastavlja kroz učionice na gornjim spratovima. Učionice izlaze na duboke balkone gdje se nastava može odvijati na svježem zraku.

Fotografija: Luc Boegly

Za razliku od vanjskog omotača, Tautem je projektovao unutrašnjost školskog kompleksa da bude šaren i veseo. Čineći to, stvorili su topao, obavijajući i djeci prilagođen univerzum koji čini da se osjećaju kao da žive u zaštićenoj, mirnoj čauri. Konstrukcija cijele zgrade sa gredama i stubovima omogućava otvoreni tlocrt i daje joj protočnu atmosferu. Ova osnovna struktura omogućava promjenu škole u slučaju promjene zahtjeva za korištenje.

Fotografija: Luc Boegly

Tautem je opremio dva ulazna hodnika velikim drvenim klupama, a zidove je obložio drvetom do stropa. Projektanti nisi samo koristili organski uzgojeno drvo ariša iz Alpa za većinu zidova, već i za ugradni namještaj, klupe, police i ormare. Velike lampe u obliku prstena naglašavaju volumen prostorije.

Fotografija: Luc Boegly

Školski kompleks Antoine de Ruffi je prva zgrada u Marseju koja je nagrađena Bâtiments Durables Méditerranéens, kao održiva mediteranska zgrada. Školska zgrada ovo priznanje duguje prvenstveno svom bioklimatski osjetljivom dizajnu. Tome doprinosi i upotreba niskougljeničnog betona. Ekološki je prihvatljiv i proizveden je na licu mjesta, u sredini unutrašnjeg dvorišta.

Fotografija: Luc Boegly

Fotografija: Luc Boegly

Fotografija: Luc Boegly

Fotografija: Luc Boegly

Crta Pročitajte još

  Vrtić koji rješava jednačinu višeg reda

  Dječiji vrtić kao mali grad

  Crni vrtić

  Škola u kojoj je struktura ornament

  Škola od leksana

  Škola u koju se rado ide

  Stručna konferencija - Školska infrastruktura i arhitektonski konkursi u Austriji



26.04.2022. Gradnja


# ariš # ekološki beton # mediteran # monumentalnost # predškolske ustanove # škola # školska infrastruktura # školske ustanove # vrtić
Crta Izdvajamo
Želite promotivni članak na najposjećenijoj platformi arhitekture i građevinarstva u Crnoj Gori?

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!