Omaž lokalnom graditeljstvu

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

Arhitektonski studio Dorte Mandrup sa sjedištem u Kopenhagenu obnovio je i proširio originalni centar Wadden Sea u Ribeu na zapadnoj obali Danske kako bi stvorio savremenu, skulpturalnu arhitekturu ukorijenjenu u lokalnoj tradiciji. Centar je otvoren za javnost u februaru 2017. godine.

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

 

Zgrada je projektovana kao kapija za posjetioce regije Vadensko more – UNESCO-ve svjetske baštine. Svake godine blatne ravnice pružaju utočište za 15 miliona ptica koje se tu odmaraju na svom putovanju duž migratorne istočnoatlantske rute. Svako područje koje graniči s Vadenskim morem: Dansko, Nizozemsko i Njemačko Vadensko more prepoznato je i klasifikovano kao mjesto svjetske baštine UNESCO-a. Područje, koje predstavlja najveći svjetski neprekidni plimni sistem, takođe je dom za 10.000 životinja i biljnih vrsta.

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

Nova zgrada ima upečatljiv, skulpturalni krov od slame, koji je pod uglom u odnosu na tlo kako bi se smjestili veliki prozori na jednom kraju i stvorio utisak kao da je iznikla iz zemlje. Projektanti su težili da centar ukorijeni u krajolik kako bi posjetiocima omogućili što bolji doživljaj predjela.

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

Projekat je zasnovan na tradicionalnim četverokrilnim seoskim kućama u regiji. Koristeći uglavnom lokalne materijale, arhitekti su proširili originalnu trokrilnu zgradu kako bi stvorili dodatno četvrto krilo koje je pozicionirano tako da pruži zaklon na lokaciji izloženoj jakim vjetrovima. Tim pristupom je dat omaž postojećoj graditeljskoj kulturi u regionu. Slama za objekat ubirana je sa obližnje njive, a tokom procesa sušenja absorbuje so iz morskog zraka.

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

Arhitekte su odabrali integralni pristup u rješavanju projektantskog zadatka, svjesni korištenja dnevne svjetlosti tokom izložbi, kao i uspostavljanja kontakta sa okolnim pejzažom. Veliki prozori postavljeni ispod najviše tačke nadstrešnice otvaraju se na terasu koja gleda na blatne ravnice. Centar podignut sa slamnatim krovovima i fasadama, kombinovani sa drvenim letvama ističu taktilni kvalitet i robusnost koji se mogu naći u tradicionalnim zanatima i materijalima ovog kraja.

Realizovana arhitektura je održiva, vizionarska i hrabra i predstavlja centar kao didaktičko informaciono mjesto budućnosti.

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

Fotografija: Rasmus Hjortshøj

Crta Pročitajte još

  Slamnata kuća na moru

  Slama kao građevinski materijal

  Ploče od pšenične slame za održivu gradnju (ZELENA GRADNJA)

  Rekonstrukcija muzeja ptica u krugu solane Bajo Sekulić u Ulcinju



05.07.2022. Gradnja


# drvene letve # more # muzej ptica # priroda # slama # voda
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!